Društvo 

Svi porezi na jednom portalu

Svi porezi za gradjane biće do kraja godine objedinjeni i nalaziće se na jednom mestu – portalu i moći će da se izmire elektronski “na jedan kilk”.
To je rečeno na sastanku Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu sa predstavnicima gradova i opština, kojima je predstavljen jedinstven informacioni sistem lokalnih poreskih administracija.

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović je, u Palati Srbija, podsetio da je izmenjen Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji i naveo da je rok za lokalne samouprave 31. decembar da uvedu jedinstven informacioni sistem za plaćanje poreza.

“Taj sistem treba da donese značajna olakšanja, pre svega, našim građanima. Ideja je da građani na jedan klik preko jednog portala imaju uvid u stanje svih svojih poreskih obaveza na teritoriji cele Srbije, ali i da drugi državni registri i organi mogu da koriste ove informacije iz registra”, naveo je Jovanović.

On je rekao da će država pomoći opštinama i gradovima u uvođenju tog sistema i da će Švajcarska donirati sredstva za tu namenu. Kako je rekao, tim sastankom u Palati Srbija je počelo formiranje jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija.

Objasnio je da će građani ukucavanjem svog JMBG broja moći da vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji cele Srbije.
Jovanović je kazao da predstoji i uvođenje E – katastra, putem kojeg će građani umesto sa pet ili šest koraka moći kod notara da overe svoj ugovor o kupoprodaji i završe elektronski sve oko knjiženja i poreskih obaveza na jednom mestu.

Projekat švajcarske agencije za reformu poreza na imovinu u Srbiji je vredan četiri miliona evra i danas je tom programu pristupila još 31 opština.

Izvor: novaekonomija.rs

Share

Povezani postovi