Kultura 

Nesvakidašnja izložba u galeriji “Maržik” u Kraljevu

U galeriji “Maržik” u Kraljevu otvorena je izložba koja već na prvi pogled intrigira i zadivljuje posetioce. Reč je o radovima koji su urađeni na prirodnom jagnjećem pergamentu, autorke Leposave Milošević Sibinović, akademske vajarke i slikarke.

Njenu samostalnu izložbu “Kod” čine oslikani veliki listovi pergamenta koji proizilaze iz prirodnog oblika kože životinje, kao i pergament koncertina knjige umetnika (listovi izrezani i savijeni u formi harmonike).

“Sam materijal pergament je jedan neobičan materijal i koliko mi je poznato ne znam u Srbiji, ni u svetu, nijednog umetnika koji se bavi isključivo slikanjem na pergamentu. To je otmen materijal koji ima svoje nabore i teksturu kako samo priroda može da stvori,” ističe umetnica.

Leposava na pergamentu slika već dve decenije. Ona ističe da je to materijal koji ne traži ramove i stakla i lako se transportuje i izlaže. Sa druge strane, težak je za rad jer ne trpi vodu, ne sme da se pegla i zahteva primenu suvih i uljanih tehnika. Pogodne su uljane i grafičke boje, uljani pastel, akvarel olovke, ugljen, zlatni listići…

Izložba “Kod” evocira porodična sećanja umetnice, ali i redefiniše mitove i simbole srpske kulture i kulture Meksika, gde je umetnica nakon školovanja u Beogradu, magistrirala.

Za nekoliko dana autorka će otvoriti izložbu pergament koncertina u Pedagoškom muzeju u Beogradu. Izložba je već gostovala u muzeju u Budimpešti, a želja joj je da je odnese u Egipat gde je u starom veku bio zabranjen izvoz papirusa u Evropu i Malu Aziju, zbog čega je u Maloj Aziji, u gradu Pergamu, i nastao pergament.

Share

Povezani postovi