Društvo 

Maturanti ponovo obaraju rekord

Uz zvuke kvadrila u Kraljevu je ove godine zaplesalo oko devet stotina maturanata u isto vreme kada i njihovi vršnjaci u drugim gradovima Evrope. Maturski ples u Srbiji je prvi put izveden upravo u Kraljevu 2005. godine, kada je Kraljevo obnovilo svoje odnose sa Mariborom u Sloveniji, gradom koji je ovaj događaj osmislio i pokrenuo.

“I ove godine obaramo rekord u broju plesača. Pored drugih gradova Evrope priključio nam se i jedan turski grad sa pet hiljada plesača,” ističe predsednik organizacionog odbora maturskog plesa Hadži Momir Bakračević.

“Ova slika mladosti je nešto najlepše što možemo da pošaljemo iz našeg grada,” rekla je Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljeva koja je i ove godine učestvovala u organizaciji maturskog plesa.

Maturski ples je najveći simultani ples u svetu, na osnovu čega su maturanti do sada četiri puta oborili Ginisov rekord. Poslednji put rekord je oboren 2011. godine kada je u istom trenutku plesalo 33 202 plesača.

Plesni koraci uvežbavaju se oko mesec dana i kako maturanti kažu, nisu teški. U većini gradova Srbije, da plešu kvadril, uče od profesionalnih koreografa Plesnog kluba “La Luna” iz Jagodine koji je od 2007. godine glavni predstavnik Plesnog saveza Slovenije za izvođenje ovog programa.

 

Share

Povezani postovi