Kultura Kulturno nasleđe 

Počela konzervacija i restauracija Spomenika srpskim ratnicima

U Kraljevu su počeli prvi radovi na konzervaciji i restauraciji Spomenika srpskim ratnicima koji se nalazi na centralnom gradskom trgu i prepoznatljiv je simbol grada. Radovi će trajati šezdeset dana a izvodi ih Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

“Radovi podrazumevaju kompletnu sanaciju samog postamenta i spomenika. Izvršićemo potpuno čišćenje kamenog postamenta, zamenu nedostajućeg kamena, čišćenje bronzane skulpture i nanošenje zaštitnih slojeva,” ističe direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ivan Milunović.

On pojašnjava da je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja za izvođenje ovih radova opredelilo tri miliona dinara, a grad Kraljevo milion dinara.

Spomenik srpskim ratnicima posvećen je ratnicima stradalim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Njegova gradnja počela je 1931. godine, po uzoru na spomenik Oslobodiocima Beograda, i trajala je do 1934. godine kada je postavljena bronzana skulptura, čiji je autor Živojin Lukić.

“Postament spomenika, delo vajara Romana Berkovskog, simbolizuje stenu koju zapljuskuju morski talasi, što je simbol otpora srpskog naroda, koji je izdržao velike pritiske u ratovima,” ističe Milunović.

U periodu od 1960. do 1982. godine spomenik je bio izmešten na staro gradsko groblje, da bi ponovo bio vraćen u centar grada.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu ove godine izvršiće i konzervaciju i restauraciju spomenika u Žiči, biće sanirana i fasada manastira Žiča za šta je izdvojeno 14 miliona dinara, a 3,5 miliona dinara opredeljeno je za završetak radova na sanaciji Švapčića kuće gde se nalazi sedište ovog zavoda.
Zavod će nastaviti i radove na revitalizaciji Užičkog grada, na prepokrivanju crkve Pridvorice u Ivanjici i sanaciji Jevrejskog groblja u Novom Pazaru.

Za konzervatorske i restauratorske radove na celokupnoj teritoriji koju pokriva Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu ove godine opredeljeno je 40 miliona dinara, od čega 20 miliona dinara za radove na teritoriji grada Kraljeva.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi