Kultura 

Nova knjiga pesama za decu Miloša Milišića

“Kraj pruge kuća od duge,” druga je knjiga pesama za decu književnika iz Kraljeva Miloša Milišića. Knjiga je nedavno objavljena u izdanju Kulturnog centra “Ribnica”, a stihove koji se nalaze u njoj danas su slušali učenici od prvog do četvrtog razreda iz Godačice i Ravanice.

“Ovu smo knjigu napisali delimično ja, a delimično drugi. Ja živim u jednoj lepoj i složnoj porodici. Ta porodica su moje kolege i mi radimo i najveći deo dana provodimo zajedno. Pošto su oni većinom dečji pesnici ja sam gledao kako oni pišu, pa sam malo pozajmljivao od njih. Nisam krao nego pozajmljivao, a u književnosti koristiti nasleđeno nije rđavo, čak dobro,” rekao je deci Miloš Milišić.

Višestruko nagrađivani kraljevački pesnik za decu Dejan Aleksić mališanima je poručio da u vremenu modernih tehnologija uvek nađu vremena za knjigu.

“Kada uzmete jednu ovakvu knjigu kao što je Kraj pruge kuća od duge, siguran sam da ćete bar na kratko zaboraviti i na loptu i na kompjuter i na telefon, a uvek je dobro družiti se sa knjigom, makar deset minuta dnevno. Tako da vam ja ovu knjigu toplo preporučujem,” kaže Aleksić.

Miloš Milišić je rođen 1958. godine u Kraljevu.
Objavio je knjige pesama: Vosak pomorandže, Juda u Srbiji, Crni petak, Ognjena reka Mihajla Astrape, Ukradena vrata, Nasledna bolest, Spokoj kraja, Raspored udvaranja (za decu), Zajmljeni dani (2013) i priredio knjige Anđeo sa Grdičke kose i Naša kuća.
Nagrađivan je u Zagrebu, Na Smederevskoj pesničkoj jeseni, Ratkovićevim susretima, Limskim večerima poezije, beogradskom Sajmu knjiga. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Kraljeva, Novembarske nagrade KPZ-a opštine Kraljevo. Pesme posvećene Nikiti Staneskuu prevedene su mu na rumunski (preveo Ivan Munćan).
Autor je dokumentarnih filmova Hilandar, kuća svih Srba i Svetlost iz hiljadu magli.
Živi i radi u Kraljevu, gde je bio jedan od osnivača Književnog kluba Kraljevo i Žičkog duhovnog sabora.

 

Share

Povezani postovi