Kultura 

Neobičan roman o neobičnom ratu

“Orao slomljenog krila” drugi je roman Novice Ristića, vojnog penzionera poreklom sa Kosova i Metohije koji danas živi u Kraljevu. Kao i prvi roman “Voja i Julijana” i “Orao slomljenog krila” govori o tragičnoj sudbini koja je zadesila ne samo srpski narod već sve narode koji žive na Kosovu i Metohiji. Knjiga je kraljevačkoj publici prvi put predstavljena na promociji održanoj u Domu vojske.

“Ovaj rat je bio neobičan, zbog toga je i ova knjiga neobična,” rekao je profesor Dimitrije Jovanović tokom promocije i dodao: “Kada govori o ratu, autor tu i tamo doda poneku misao o ljubavi, o ljubavi prema ženi i o ljubavi prema sopstvenoj naciji, a da se pritom Gospod Bog ne izgubi.”

Glavni lik iz ovog romana on je uporedio sa likom kneza Miškina koga je opisao Dostojevski, pri čemu je zaključio da je ljudska dobrota samo privremena a da je trajna jedino dobrota koja dolazi od Boga.

Odlomke iz ovog romana pročitala je poznata kraljevačka novinarka Radmila Vesković, a autor je objasnio kako je roman nastao.

“Ni sam ne znam kako sam počeo razgovor sa gospodinom koji je putovao samnom iz Beograda za Kraljevo. Sedeo je pored mene u autobusu. Razgovor je krenuo spontano i ispričao mi je ovu neverovatnu priču,” kaže Novica i pojašnjava da je odmah dobio želju da je pretoči u roman. Jedini zahtev gospodina iz autobusa bio je da se promeni njegovo ime, grad iz koga dolazi i država u kojoj se radnja odvija, što je i urađeno.

“Samo ono što zapišemo ostaće budućim pokolenjima,” rekao je Novica, ne želeći da mnogo govori o svojoj knjizi, to prepušta čitaocima.

Share

Povezani postovi