Kultura Kulturno nasleđe 

Kulturno nasleđe grada Kraljeva

Kulturno nasleđe grada Kraljeva je veoma bogato i značajno ali je nedovoljno afirmisano i medijski i u svrhu razvoja turizma. Na teritoriji grada Kraljeva nalazi se trideset pet nepokretnih kulturnih dobara koja su pod zaštitom države i nekoliko izuzetno značajnih arheoloških lokaliteta. Veći deo tog kulturnog nasleđa, međutim, još uvek je nepoznat ne samo široj javnosti već i samim građanima Kraljeva.

Kulturna dobra čiji značaj je u proteklim godinama i decenijama uspešno predstavljen i koja danas privlače veliki broj turista su manastir Studenica iz 12. veka, koji je pod zaštitom Uneska i predstavlja nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, zatim manastir Žiča iz 13. veka i tvrđava Maglič iz 13. veka, takođe kulturna dobra od izuzetnog značaja, pri čemu treba reći da je intenzivan rad na turističkoj promociji i opremanju lokaliteta srednjevekovnog utvrđenja Maglič pokrenut tek pre pet godina i još uvek traje. Kulturnu i turističku funkciju dobila je i zgrada stare škole „Četvrti kraljevački bataljon“ u kojoj je od 2005. godine smešten Narodni muzej u Kraljevu, kao i Švapčića kuća u kojoj se od 1978. godine nalazi Zavod za zaštitu spomenika kulture. Sedište kulturnih dešavanja postala je i Adžića kuća u Ulici Cara Dušana 39, gde se danas nalazi redakcija časopisa „Povelja“, ali je istorija tog objekta i njegov značaj kao zaštićenog kulturnog dobra, nepoznat većini Kraljevčana.

Nedovoljno je poznata i istorija i kulturni značaj zdanja Gospodar Vasin konak, koga je 1831. godine podigao knez Požeške nahije Vasilije Vasa Popović, rođak kneginje Ljubice i bliski saradnik Miloša Obrenovića, a 1999. godine grad je zdanje vratio manastiru Žiča i u njemu se danas nalazi Pravoslavni duhovni centar „Vladika Nikolaj Velimirović“. Čuveni vladika u Gospodar Vasinom konaku boravio je od 1936. do 1941. godine, a posle Drugog svetskog rata u konaku je bila vojna komanda i zatvor, kao i Gradski muzej Rankovićevo.

I dok o pomenutim nematerijalnim kulturnim dobrima u medijima postoje opširniji ili kraći zapisi, o sledećim kulturnim dobrima koja su pod zaštitom države nema nijedne pisane reči, što se lako može proveriti pretragom interneta. Reč je o Kući Petrovića u Ulici Cara Lazara 37, zatim o Kući narodnog heroja Živana Maričića, o Seničića kući u Pečenogu koja ima status kulturnog dobra od velikog značaja, o Čardaku Podgorac Igrutina u Tavniku, i o Kući Periše Damljanovića u Dražinićima. Veoma šturi podaci, ne u medijima, već na Fejsbuk stranicma mogu se pronaći o Kući Markovića u Ulici Karađorđevoj 7, o Kući Božovića u Ulici Tanaska Rajića 12, i o zgradi stare škole u Ušću, dok o Okućnici Slavka Radojičića u Lascu postoji samo jedan medijski tekst.

Tekstove o ovom značajnom a nedovoljno afirmisanom kulturnom nasleđu grada Kraljeva uskoro ćete moći da pročitate na našem portalu infoplus.rs

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi