Kultura Kulturno nasleđe Najčitanije 

150 godina biblioteke u Kraljevu

150 godina “Karanovačke biblioteke” grad Kraljevo, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, obeležiće nizom programa, a centralna manifestacija biće održana 7. oktobra, na Kraljevdan, u svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva, od 20 časova.

“To je dan kada se prisećamo dinastije Nemanjić, kada slavimo prvog kralja Stefana Prvovenčanog, našeg prvog književnika, velikog vladara, po kome je naša ustanova dobila ime,” ističe Miša Milosavljević, direktor Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

U programu Svečane akademije, pored glumaca Kraljevačkog pozorišta i učenika Muzičke škole “Stevan Mokranjac” učestvuju istaknuti glumci poreklom iz Kraljeva, koji karijeru grade u Beogradu, Aleksandar Srećković Kubura i Jelena Ilić, a akademiju će otvoriti gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i specijalni savetnik ministra kulture i informisanja, bivši upravnik biblioteke u Kraljevu, dr Dragan Hamović.

“Grad Kraljevo iz budžeta za kulturu izdvaja gotovo 200 miliona dinara što su veoma značajna sredstva, ali sa druge strane, treba reći da se svi možemo ponositi kulturnim radnicima u Kraljevu koji postižu značajne uspehe,” rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

U vreme kada je Karanovac imao oko 1.900 stanovnika, od kojih je tek četvrtina bila pismena, grupa obrazovanih, naprednih Karanovčana 1868. godine osnovala je čitaonicu, prvu posle petovekovnog ropstva.

Čitaonica je u početku bila pretplaćena samo na novine, ali ubrzo počinje i prikupljanje knjiga, tako da je uoči Prvog svetskog rata imala više od tri hiljade knjiga. U periodu između dva svetska rata nekoliko ustanova ima sopstvene fondove knjiga a organizovano bibliotekarstvo u Kraljevu počinje 1945. godine. Biblioteka nakon toga nekoliko puta menja svoje ime, a današnji naziv nosi od 2001. godine.

Danas Narodna biblioteka ima oko 250.000 knjiga i časopisa, organizuje oko tri stotine događaja godišnje i ima više od deset hiljada aktivnih članova.
Izdavačka kuća ove ustanove “Povelja” postala je jedan od najznačajnijih izdavača savremene srpske poezije.

Povodom ovog važnog jubileja “Karanovačke biblioteke” u prostorijama današnje biblioteke biće organizovana i izložba “Nekada i sada”, kao i stručni skup “Biblioteke u kulturnom životu Srbije”, čiji urednik je dr Dejan Vukićević iz Narodne biblioteke Srbije, bivši radnik Kraljevačke biblioteke, a gosti će biti najbolji bibliotekari i izdavači u Srbiji.

Gradonačelnik grada Kraljeva i direktor biblioteke pozivaju Kraljevčane da dođu na Svečanu akademiju i druge kulturne programe, a oni koji se još uvek nisu učlanili u kraljevačku biblioteku, mogu to besplatno da učine u sredu 10. oktobra.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi