Kultura 

“Nacionalna geografija” – časopis za ljubitelje nauke, kulture i avanture

U Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu 4. oktobra je predstavljen časopis “Nacionalna geografija”, koji od 2006. godine izlazi i na srpskom jeziku.

Koliko god mislili da su otkrivene sve tajne planete Zemlje, časopis “Nacionalna geografija” iz broja u broj nam dokazuje da smo u velikoj zabludi. Upečatljivim fotografijama, koje kao dokument i umetnost često nadrastaju i sam časopsi, i kvalitetnim tekstovima o neistraženim predelima i narodima, “Nacionalna geografija” se izdvaja u moru svetskih i domaćih magazina.

Časopis je pre 130 godina u Vašingtonu pokrenulo istoimeno Društvo za nauku i obrazovanje, a pre 12 godina “Nacionalna geografija” se pojavila i na srpskom jeziku. Od tada do danas urednik srpskog izdanja Igor Ril.

Kraljevčanima – ljubiteljima nauke, kulture i avanture, učenicima osnovnih i srednjih škola i fotografima, urednik Igor Ril i dizajner i fotograf Marko Stamatović su 4. oktobra u kraljevačkoj biblioteci govorili o tome kako nastaju priče za ovaj magazin.

Ril je otkrio da je kao dete, zahvaljujući rođaku iz Amerike, još od 1980. godine bio pretplaćen na “Nacionalnu geografiju” i da je uređivanje ovog magazina za njega više nego ostvarenje dečijeg sna.

Srpska redakcija na nekim pričama radi šest meseci, a na nekim i duže od dve godine. Imamo vrhunske novinare i fotografe, u našem uredništvu su doktori nauka i zato ispunjavamo sve standarde centralne redakcije – rekao je Ril.

On je podsetio da je “Nacionalna geografija” nastala na krilima naučnih otkrića u drugoj polovini 19. veka i da su ovaj magazin i istoimeno Društvo stajali iz ekspedicija na Severni pol i Grenland, na Aljasku, Tibet, carstvo Inka.

Fotograf i dizajner Marko Stamatović prikazao je kako su nastale priče o Ledenoj pećini na planini Ožalj, na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, u kojoj su otkrili i ljudske skelete.

Ponosni smo i na projekat “Slovenska mitologija”. Naša foto-priča o boginjama godišnjih doba je jula 2017.g proglašena za najbolju među 46 svetskih izdanja “Nacionalne geografije”. Haljinu boginje jeseni pravili smo spajajući 4 hiljade listova. Posle prvog dana snimanja 50% lišća se osušilo, pa smo morali da ga zamenimo, posle 3 dana haljina je potpuno uvela. Ali, ostale su prelepe fotografije – rekao je Stamatović.

Kao kolekcionar “Nacionalne geografije” koji poseduje sva 144 broja ovog magazina na srpskom jeziku, program je sa posebnim nadahnućem vodio direktor kraljevačke biblioteke Miša Milosavljević.

Share

Povezani postovi