Najčitanije Privreda 

”Majnd park” u Kragujevcu projekat od nacionalnog značaja

U industrijskom kompleksu “Majnd park” kod Kragujevca otvorena je prva fabrika – AMM Manufacturing, čiji vlasnik je srpski investitor Bratislav Milanović. Ona proizvodi delove za šinska vozila i trenutno upošljava 260 radnika.

Na otvaranju fabrike predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u novom pogonu zaposleno 260 radnika, pored 600 već zaposlenih u pogonu Siemensa.

U okviru MIND parka poslovaće nemački Siemens, koji je početkom februara preuzeo preduzeće Milanović inženjering iz Kragujevca. Izgradnja fabrike Siemens počela je u septembru i u njoj će od jula 2019. godine početi proizvodnja tramvaja. Tramvaji će se proizvoditi za svetsko tržište, a jedan od kupaca biće i grad Beograd.

“Naša je procena da će uskoro raditi ukupno 3.000 ljudi u ‘Milanović grupi’, ‘Simensu’ i Naučnotehnološkom parku, a kada dođu i druge kompanije, u ‘Majndu’ će biti ukupno šest ili sedam hiljada ljudi”, naglasio je Vučić.

Naveo je da će to mnogo značiti za građane Kragujevca, Rače, Topole i okolnih mesta: “Ništa zdravije nismo mogli da dobijemo u našoj Šumadiji. Čestitam na ovome.”

Vučić ističe da će “Majnd park” biti spas za Šumadiju i ogroman dobitak za celu Srbiju po broju otvorenih radnih mesta i visini plata. Rekao je da je država uložila u infrastrukturu tog parka deset miliona evra i da će uložiti još, s obzirom na to da će tu biti posla “na višem tehnološkom nivou”.

Izgradnja industrijskog kompleksa Bratislava Milanovića počela je aprila ove godine na površini od 150 hektara, i nalazi se na lokaciji Sobovica-Lužnice, 12 kilometara od Kragujevca.

Do sada je završena prva fabrika MIND grupe gde se obradjuje aluminijum, a počela je izgradnja druge, za obradu čelika, koja treba bude zavšena marta 2019.

Industrijski kompleks u Kragujevcu je proglašen “projektom od nacionalnog značaja”. Imaće i dečije obdanište, polikliničko-dijagnostički centar opremljen Siemens aparatima, sportske terene i multifunkcionalnu halu, kao i – aerodromsku pistu.

 

 

 

 

 

Share

Povezani postovi