Arheološko blago Kultura 

Maglič, veličanstveni srednjevekovni grad

Srednjevekovno utvrđenje Maglič nalazi se u Ibarskoj klisuri, 20-tak kilometara od Kraljeva, na dominantnoj uzvišici, oko koje reka Ibar pravi oštru okuku, čime je podnožje ove nakada neosvojive tvrđave okruženo sa tri strane. Ne zna se tačno kada je Maglič izgrađen, ali se smatra da ga je najverovatnije u XIII veku podigao kralj Uroš I da bi sprečio prodor mongolskih osvajača kroz klisuru i na taj način zaštitio prilaz svojoj zadužbini manastiru Sopoćani i Nemanjinoj Studenici.

​Druga pretpostavka je da ga je početkom istog veka podigao Urošev otac Stefan Prvovenčani, ali je sasvim izvesno da je kasnije, u četrnaestom veku, Maglič izgubio na značaju kao vojno utvrđenje, jer je u njemu bilo sedište srpskog arhiepiskopa Danila II. On je odatle upravljao, kako crkvenim tako i državnim poslovima, a unutar grada je organizovao pisanje crkvenih knjiga.​

​Grad je nepravilnog oblika, prilagođen terenu na kom je izgrađen. Ima sedam kula, visokih oko desetak metara kao i centralnu, donžon kulu koja je dva puta viša od ostalih i koja se nalazi na najvišoj tački tvrđave. “Donžon” kula je inače karakteristika svih srednjevekovnih gradova i imala je funkciju osmatračnice.

​Ukupna površina unutrašnjosti iznosi oko 2000 kvadratnih metara. Grad je, uslovno rečeno, pregrađen tako da ima dva dvorišta: istočno i zapadno unutar kojih se nalaze ostaci građevina: crkve svetog Đorđa, patrona i zaštitnika grada kao i velike palate za koju jedni smatraju da je u pitanju dvor gospodara grada, a drugi da je to bila arhiepiskopska palata. Unutar grada je postojao bunar i cisterne za vodu koje su postavljene radi izdržavanja duže opsade. Ovo objašnjava da Maglič nije bio obična tvrđava, usamljena na nekom brdu, već jedno zdanje dostojno nekog vladara koje ima ulogu da zaštiti državu.

​Kako god bilo, Maglič je zasigurno jedan od najveličanstvenijih srpskih srednjevekovnih gradova i jedan od retkih sačuvanih, mada se to na prvi pogled nikako ne bi moglo reći s obzirom na nivo zapuštenosti i stadijum nebrige u kome se trenutno nalazi. Zasigurno, neophodno ga je obnoviti i revitalizovati u svrhu očuvanja kulturne baštine i razvoja turizma, jer je ogroman potencijal i potpuno samostalna i održiva turistička vrednost.

​Veći konzervatorski radovi izvedeni su krajem 80-tih godina prošlog veka, kada su postavljene i drvene stepenice, ograde, spratovi i drvena terasa na 8. kuli, odakle se pruža veličanstven pogled duž Ibarske klisure.

Obimniji radovi nastavljeni su tek početkom druge decenije ovog veka, kada je grad Kraljevo u saradnji sa italijanskim donatorima, obnovio drvene delove u samoj tvrđavi, kao i započeo izgradnju kamene pešačke staze ka samoj tvrđavi. Ovaj obimni i veoma značajan posao okončan je 2016. i 2017.godine, zahvaljujući projektima Turističke organizacije Kraljeva i sredstvima republičkog Ministarstva turizma, kada je završeno više od 300 metara staze, a na odmorištima postavljene klupe i mobilijar za otpad. Paralelno sa ovim radovima, odrađena je neophodna saobraćajna i turistička signalizacija, kao i veliki info pano sa osnovnim podacima namenjenim brojnim posetiocima ove prelepe tvrđave.

U Turističkoj organizaciji Kraljeva ističu da je u toku izrada novih projekata kojim će biti nastavljena revitalizacija Magliča, kako bi on postao poznata turistička destinacija.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi