Društvo 

Kraljevo sve više energetski efikasno

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i vođa sektora za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, nemačke organizacije GIZ, dr Štefan Hajek potpisali su Memorandum o saradnji kojim bi do kraja ove godine trebalo da bude izvršena analiza trenutnog stanja i formirana lista školskih objekata koji su prioritetni za sanaciju, kako bi se povećala njihova energetska efikasnost.

“Kraljevo je jedan od prvih gradova u Srbiji koji smo uvrstili u ovaj program. Kraljevo je uvek bilo veoma angažovano i veoma zainteresovano za energetsku efikasnost i mi smo to prepoznali,” ističe dr Štefan Hajek.

Grad Kraljevo je teritorijalno najveća lokalna samouprava u Srbiji, tako da na veoma razuđenom prostoru ima ukupno 65 školskih objekata, zbog čega je saradnja sa GIZ-om na poboljšanju njihove energetske efikasnosti veoma značajna. Paralelno sa tim, Kraljevo efektivno radi i na poboljšanju energetske efikasnosti stambenih objekata koji su još brojniji.

“Mi smo kao grad izdvojili deset miliona dinara kako bismo ta sredstva udružili sa stambenim zajednicama i radili na popravljanju energetske efikasnosti, ali i izgledu zgrada koje se nalaze u centru grada. Nadamo se da će građani prepoznati našu želju da grad izgleda lepše, a kroz značajne uštede za energente i struju brzo će povratiti novac uložen u sanaciju zgrada,” ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Direktorka Javnog preduzeća “Gradsko stambeno” Dragana Bikić naglasila je da će naredne nedelje biti raspisan konkurs za energetsku sanaciju stambenih objekata u Kraljevu. Konkurs će trajati dvadeset jedan dan i biće objavljen na portalu grada Kraljeva i u medijima. Ona je istakla da se ovom javnom preduzeću već prijavilo pet stambenih zajednica koje su zainteresovane za sanaciju ravnih i kosih krovova, sanaciju fasade i slično. Ukoliko interesovanje bude odgovarajuće grad Kraljevo će, kako je najavljeno, za energetsku efikasnost stambenih objekata, sledeće godine izdvojiti još više novca.

Share

Povezani postovi