Najčitanije Politika 

Aerodrom “Morava” biće otvoren na Vidovdan

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i direktor Aerodroma Srbije Zoran Pavlović potpisali su u Kraljevu Ugovor o određivanju aerodroma “Morava” za civilni i vojni saobraćaj, a zatim je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa Pavlovićem potpisala ugovor o nenovčanom ulogu Republike Srbije u privredno društvo Aerodromi Srbije. Time su stvoreni uslovi da na aerodrom “Morava” u Lađevcima počnu da sleću i putnički avioni.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naglasio je da je 22. februar, kada je ovaj ugovor potpisan, veliki dan za Kraljevo.

“Ovo je velika prilika za razvoj grada Kraljeva i ovog regiona. Velika prilika za razvoj turizma i ekonomije, a vojska Srbije će nastaviti da koristi aerodrom, i sve funkcije odbrane zemlje, sigurnosti i bezbednosti će biti sačuvane,” izjavio je Vulin.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je saopštio da je otvaranje civilnog aerodroma “Morava” značajno ne samo za Kraljevo i Raški okrug, već i za Moravički i Šumadijski okrug. Istakao je da će turisti moći da obilaze manastire Žiču, Studenicu i srednjevekovni grad Maglič, privrednici će moći da izvoze voće i povrće a mladi Kraljevčani da konačno putuju u inostranstvo iz svog grada.

“Ovo je naš prozor u svet i mislim da je san koji su sanjale generacije Kraljevčana konačno ispunjen,” rekao je Terzić.

Da će ovaj san zaista postati stvarnost potvrdio je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. On je tokom obilaska Raškog okruga, na mitingu u Kraljevu, izjavio da će civilni aerodrom “Morava” biti otvoren na Vidovdan ove godine.

“Za Vidovdan 28. juna ove godine mi ćemo da otvorimo aerodrom u Lađevcima. Mi ćemo sada dodatnih 8,4 miliona evra da uložimo da proširimo pistu da bi mogao boing 737 da sleti na lađevački aerodrom,” izjavio je Vučić.

On je istakao da Srbija nije samo Beograd i da će Kraljevčani i građani centralne Srbije dobiti još jednu veliku infrastrukturnu investiciju koja je, kao i aerodrom “Morava”, preduslov za još veći privredni razvoj, a to je Moravski koridor.

“Nas će 800 miliona evra da košta Moravski koridor. Znate li koliko je to novca? Znate kako to možemo danas? Možemo jer nam ekonomija radi neuporedivo bolje, jer imamo više zaposlenih. Vi ćete uskoro u Kraljevu imati mnogo više vaših lokalnih prihoda pa će lokalna samouprava moći da finansira asfaltiranje puteva, uređenje ulica, renoviranje fasada, opremanje škola, vrtića, Domova zdravlja,” istakao je Vučić.

On je podsetio da investitori nisu želeli da dođu u Kraljevo jer nema autoput, jer je bilo pogođeno zemljotresom, a država je morala da dovede investitore kako bi smanjila broj nezaposlenih koji je bio 14 500. U Kraljevo su tako posle 45 godina stigle prve velike fabrike “Leoni” i “Eurotay” koje će zaposliti više hiljada ljudi.

“Za mesec ili dva dolazim u Kraljevo da otvorim prvih 6500 metara kvadratnih fabrike Leoni u kojima će raditi prve stotine zaposlenih,” najavio je Vučić.

On je naglasio da jedini strah ima šta će se dešavati na Kosovu i Metohiji jer albanski lideri mogu da iznenade svojom iracionalnošću i nepredvidljivošću, a zapad se prema njima odnosi kao prema svome detetu o kome će, i kada je ono loše, uvek da vodi računa. Dodao je i da Srbija ne zavisi od bilo kakvih odluka sa strane.

“Nema toga ambasadora u Beogradu koji će da naređuje nekom od nas kakvu ćemo politiku da vodimo. Srbijom će da upravljaju legitimno izabrani predstavnici naroda a ne strane sile i strane zemlje,” rekao je i dodao da ni albanski lideri ni protesti opozicije u Beogradu nisu uspeli da skrenu Srbiju sa puta budućnosti.

“To što ste manjina pa imamo obavezu da poštujemo prava manjine, ne znači da možete da uništavate prava većine ovog naroda koji je nedvosmisleno na strani pristojne Srbije, moderne Srbije i Srbije budućnosti,” poručio je Vučić.

Share

Povezani postovi