Kultura 

Slike koje oplemenjuju

U galeriji “Maržik” u Kraljevu otvorena je izložba “Govor boje” umetnika iz Niša Vladana Ranđelovića.

“Boja je nešto što treperi, što se prepliće, što slici daje život i slikarstvu daje igru. Boja je nešto što oživljava atelje i često sebe uhvatim da mi više nije bitno šta slikam, bitna mi je paleta i boje koje se javljaju na paleti,” ističe umetnik i dodaje da, ipak kada je izbor motiva u pitanju, nastoji da njegove slike budu pozitivne, da oplemenjuju čoveka.

Na slikama su zastupljeni pejzaži, ptice, vilini konjici, cveće, oslikani bogatim, lepršavim bojama koje se međusobno prepliću. Umetnik ističe da nije od onih slikara koji misle da slikarstvo treba da šokira publiku, da je iznenadi npr. nekim neprijatnim emocijama. On nastoji da publiku oplemeni i oduševi a to je mnogo teže.

“Još je Laza Trifunović rekao da je umetnička slika ona slika koja deluje na posmatrača i izaziva energiju, bilo pozitivnu, bilo negativnu. Mislim da je moje slikarstvo jedna težnja da kod posmatrača izazovem pozitivnu energiju i da se on oseća lepo dok posmatra slike,” ističe autor i dodaje: “ U novije vreme sve je postalo trend i slikarstvo i umetnost su se sveli na jedan bljesak – šokirati publiku ove večeri a sutradan niko ne zna za tebe. Slike se više ne slikaju godinama i mesecima, čak ni danima, slikaju se za deset do petnaest minuta. Sve se svelo na gest, potez, lirsku apstrakciju, utisak… Kao što je u književnosti danas više pisaca nego čitalaca, tako je i u slikarstvu više slikara nego publike.”

Mladim slikarima ipak poručuje da klasično slikarstvo nije izumrlo i neće. Iako njegove slike na prvi pogled deluju jednostavno one, kao i ova vrsta slikarstva, zahtevaju dosta rada.

Vladan Ranđelović je završio umetničku školu Đorđe Krstić u Nišu i diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini. Od 2000. godine je član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Učestvovao je u više od sto pedeset izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno je docent na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmete Crtanje i Slikanje.

Share

Povezani postovi