Društvo 

Goč se budi

Najbolji učenici iz osam Školskih uprava u Srbiji prvi put imaju priliku da budu deo naučno-istraživačkog seminara iz hemije i biologije koji se realizuje na Goču. Sa talentovanim učenicima, u odličnim uslovima koje pruža Dečje odmaralište na Goču, rade profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Prvi ovakav seminar na Goču, realizovan je u novembru prošle godine iz oblasti matematike i fizike, a namera je da Goč, poput Petnice i Tršića postane jedan od naučno-istraživačkih centara u Srbiji.

Prirodne nauke koje će se usavršavati na Goču obavezan su deo savremenog svetskog STEM sistema učenja koji podrazumeva da i učenici koji se opredele za društvene nauke treba da steknu kvalitetno znanje iz matematike jer im ono omogućava preciznost i sistematičnost.

Naučno-istraživački seminar na Goču posetio je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

“Goč ima uslove koje smo prepoznali. Pokušavamo da napravimo celu jednu seriju istraživačkih centara koji će se baviti popularizacijom nauke i istraživanja za decu, omladinu i studente. U Beloj crkvi u Banatu biće budući centar za geo-nauke i istraživanje zemljišta, nafte i gasa, u Valjevu centar za obnovljive izvore energije, u Trsteniku za robotiku, u Beogradu za eko-nauke… Bitno nam je da te stanice postanu samoodržive, da ne zavise od budžeta i da ih ne plaćaju roditelji,” istakao je ministar Šarčević.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić naglasio je da se Goč budi i da, i grad Kraljevo i republika, ulažu značajna sredstva u njegov razvoj. Prošle godine otvoren je nov paviljon koji može da ugosti 160 dece, rekonstruisana je sportska balon sala i tereni za košarku i rukomet i obezbeđeno nesmetano snabdevanje električnom energijom i bolji signal za mobilne telefone.

Na Goču koji ima idealne klimatske uslove za boravak dece biće izgrađena i nova žičara za šta je Ministarstvo turizma obezbedilo 15 miliona dinara, a isto toliko novca izdvojiće i grad Kraljevo.

Share

Povezani postovi