Kultura Najčitanije 

Važna relikvija doneta u Kraljevo

Izuzetno važna relikvija, prah iz groba Svetog Save, sada se čuva u Kraljevu, u porti Hrama Svetog Save, u vladičanskom paraklisu koji je posvećen Četrdesetorici mučenika.

Relikviju je u Kraljevo doneo Goran Ristović, vlasnik ateljea “Pokimica”, jedan od dvadeset najeminentnijih umetnika u oblasti pravoslavne umetnosti, koji svoja dela stvara preplitanjem srebrnih ili zlatnih žica, tehnikom filigran. Prah iz groba Svetog Save njemu su uručili arheolozi koji su 2003. godine istraživali crkvu u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Slučajno ili zahvaljujući božjoj promisli, crkva u Bugarskoj, baš kao i paraklis u Kraljevu posvećena je Četrdesetorici mučenika.

Važna relikvija bila je uzvratni poklon Goranu koji je 2015. godine, crkvi u Velikom Trnovu, darivao ikonu Svetog Save, oslikanu u manastiru Žiča i optočenu filigranskim okovom iz njegove radionice. Crkvi u Bugarskoj darivao je i kameno postolje za ikonu.

Tokom svečanog prijema u Gradskoj upravi Kraljeva ovaj pravoslavni umetnik pojasnio je da crkva u Velikom Trnovu nije živuća, odnosno u njoj nema sveštenika i ne služe se liturgije, večernja i druge službe. Sveštenici iz Kraljeva tu su prvi put posle nešto manje od osam vekova održali parastos i opelo na mestu gde je bio grob Svetog Save. Sveti Sava je tu sahranjen 1236. godine, a nakon godinu dana njegove mošti prenete su u manastir Mileševu gde su bile do 1595. godine kada ih je Sinan paša spalio u Beogradu, na Vračaru a prah je razvejan dva dana kasnije.

“Prah iz groba Svetog Save u Velikom Trnovu danas je nešto najbliže Svetom Savi što nam je ostalo,” rekao je ovaj umetnik iz Kraljeva, koji se filigranom aktivno bavi osamnaest godina i u svojoj umetničkoj radionici “Pokimica” najčešće izrađuje krstove, putire, ramove za ikone i nakit.

U želji da ovaj stari zanat, koji je uvršten u listu nematerijalne kulturne baštine Srbije, prenese mladim generacijama, on namerava da tokom ovog leta u Kraljevu održi tromesečnu besplatnu radionicu filigrana. Radionica će biti način da mladi nauče ovaj zanat, budući da to ne mogu kroz postojeći obrazovni sistem i škole umetničkih zanata.

Share

Povezani postovi