Društvo 

Konarevo dobija kanalizacionu mrežu

Do kraja ove godine oko 1200 domaćinstava u Konarevu biće priključeno na kanalizacionu mrežu. Za izgradnju kanalizacije u tom naselju grad Kraljevo izdvojio je 12,5 miliona dinara, a radovi se privode kraju.

“Projektovano je dva kilometra i stotinu metara, a urađeno 950 metara. Ono što se takođe planira je rešavanje potpunog kanalizacionog sistema u delu Konareva koji gravitira južno od Ibarske magistrale,” rekao je Milenko Stefanović, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod” Kraljevo i dodao da je grad Kraljevo na putu da obezbedi još trideset miliona dinara kako bi kanalizaciju dobio i deo naselja sa druge strane magistrale.

“To je bio akutni problem našeg sela, a ujedno i problem grada, jer su na dva, tri kilometra odavde gradski bunari, pa je neregulisana kanalizacija pretila da zagadi vodu. Sada smo sve to rešili,” ističe Miloš Bogojević, meštanin Konareva.

Radove na izgradnji ove kanalizacione mreže obišli su i gradonačelnik Kraljeva, načelnik Raškog upravnog okruga i direktori drugih javnih preduzeća u Kraljevu.

“U budžetu grada za 2019. godinu, u programu uređivanja građevinskog zemljišta, opredeljena su značajna finansijska sredstva za izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže. Vodovod trenutno gradi i kanalizacionu mrežu za fabriku Leoni i izmešta azbestne cevi kako bi bila izgrađena treća pristupna traka fabrici Leoni, u Ulici Jovana Deroka,” ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Prema rečima direktora kraljevačkog “Vodovoda” radovi na izgradnji kanalizacije biće nastavljeni i u Adranima, gde su samo trenutno obustavljeni i gde ima dosta zainteresovanih građana i podnetih zahteva.

On pojašnjava da cena priključka na kanalizacionu mrežu iznosi 20 000 dinara i znatno je niža od vodovodnog priključka. Građani mogu da izaberu samo priključenje na kanalizacionu mrežu, ali zbog važnosti čiste pijaće vode za zdravlje, preporučuje se i priključenje na gradsku vodovodnu mrežu.

Direktor “Vodovoda” pojašnjava i da će zahvaljujući realizaciji projekta izgradnje prečistača otpadnih voda, koji finansira Evropska Unija, nedostajuću kanalizacionu mrežu dobiti i naselja Ratina i Vrba.

Kada je u pitanju vodovodna mreža, proširenje se trenutno radi u delu Kraljeva od pruge do novog groblja i od trafostanice ka Šundovića mali, dok u Mataruškoj banji “Vodovod” nastoji da pojača pritisak vode.

Share

Povezani postovi