Društvo Najčitanije 

Otvoren aerodrom “Morava”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz prisustvo velikog broja građana iz Kraljeva, Čačka i drugih okolnih gradova, svečano je otvorio na Vidovdan aerodrom “Morava” u Lađevcima. U izgradnju ovog aerodroma država je do 2012. godine uložila petnaest miliona evra, a samo u toku ove godine za opremanje aerodroma i radove na proširenju piste opredeljeno je dvanaest miliona evra, od čega je, prema oficijelnim podacima, do sada utrošeno 8,5 miliona.

Predsednik Srbije podsetio je da je ovo prvi civilni aerodrom koji Srbija otvara posle trideset tri godine, jer je prethodno aerodrom u Nišu otvoren 1986. godine.

“Mi današnji Vidovdan obeležavamo ovde na novootvorenom aerodromu “Morava” između Kraljeva i Čačka i ovo danas jeste novo mesto, jedno od mnogih sa kojih Srbija bukvalno može u nebo i preko neba do novih destinacija, novih ciljeva i novih rezultata,” istakao je Vučić.

On je saopštio da Srbija treba da otvara autoputeve, aerodrome i fabrike ali da je od toga još važnije da Srbija ima što više dece, a ove godine ohrabruje podatak da je u prvih pet mešeci rođeno 825 dece više nego prethodne.

“Srbija mora da postoji, mora da bude snažnija. Da bi bila ekonomski jača i da bi mogla da opstane moramo da imamo dece i to mi je najvažnija poruka na današnji Vidovdan,” naglasio je Vučić.

On je dodao i da je ovaj aerodrom “mala pobeda koja najavljuje mnogo velikih pobeda u budućnosti” i da država sve ovo radi da bi ljudi mogli ovde da žive i da bi se deca rađala.

Na aerodrom u Lađevcima danas je sleteo avion ATR 72 kojim su doputovali članovi orkestra “Stanislav Binički”, a da bi mogli da sleću i veći avioni potrebno je da se završe radovi na produženju i proširenju piste i rulne staze.

Upravu aerodroma sada očekuje pribavljanje međunarodne dozvole i razmatranje ponuda avio kompanija, a pretpostavlja se da će prvi letovi biti organizovani do Nemačke i Turske jer su to destinacije do kojih putnici iz ovog dela Srbije najčešće putuju.

Share

Povezani postovi