Društvo 

Kraljevo nastavlja da ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu

Dom zdravlja u Kraljevu dobio je od Grada Kraljeva dva vozila marke Dačija, jedno za Službu kućnog lečenja i drugo za prevoz pacijenata na dijalizu. Iz budžeta Grada Kraljeva za ovu donaciju opredeljeno je dva miliona i četiri stotine hiljada dinara, a gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je direktorki Doma zdravlja uručio ključeve ovih automobila, naglasio je da su ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu moguća zahvaljujući sve većim prihodima koje Grad Kraljevo ostvaruje.

“Budžet Grada Kraljeva iz godine u godinu raste. 2016. godine prihodi su bili dve milijarde i 700 miliona dinara, 2017. su porasli za 250 miliona dinara, a 2018. završni račun je pokazao da su ukupni prihodi grada tri milijarde i 241 milion dinara. Dakle, za samo dve godine mi smo uvećali naš budžet za 540 miliona dinara, odnosno za 20%, zahvaljujući rastu prihoda, boljoj naplati od poreskih obveznika i pomoći republike,” pojasnio je gradonačelnik Terzić.

“To je već šesti automobil od kada je osnivač Doma zdravlja, Grad Kraljevo, preuzeo finansiranje Doma zdravlja. Dobili smo i medicinsku opremu, ginekološke stolice, stomatološke stolice, kompjutersku opremu i slično,” saopštila je direktorka Doma zdravlja dr Mirjana Krčevinac, podsećajući da je ova ustanova izuzeta iz sistema zdravstvene zaštite 2014. godine i o njoj se od tada brine grad.

Na dijalizi je trenutno 85 pacijenata a dva vozila koja su ih do sada prevozila od kuće do zdravstvene ustanove prelazila su godišnje oko 130 000 kilometara i dešavalo se da zakasne da prime terapiju.

I pacijenti i rukovodstvo ustanove zahvalni su gradu na ovoj donaciji, a kako je saopšteno, u planu je i nabavka sanitetskog vozila za potrebe Hitne službe.

Share

Povezani postovi