Društvo 

Oko deset hiljada učenika u Kraljevu ponovo u školskim klupama

U školskim klupama u Kraljevu prvog dana nove školske godine bilo je 4126 učenika osnovnih škola i 5142 učenika srednjih škola. Nastava je posle letnjeg raspusta počela u 23 osnovne i 9 srednjih škola a u prvi razred krenula su 993 prvaka.

Početak školske godine bio je i trenutak kada su prosvetni radnici, članovi Sindikata obrazovanja Kraljevo, odlučili da jednodnevnim skraćenjem časova na trideset minuta, u školama koje su njihovi članovi, izraze nezadovoljstvo trenutnim položajem prosvetnih radnika u Srbiji.

Oni su podsetili da iako su prosvetni sindikati i Vlada 2015. godine potpisali sporazum o uvođenju pravednih platnih razreda koji bi poboljšali položaj prosvetnih radnika, oni još uvek nisu uvedeni. Njihovo uvođenje je nekoliko puta prolongirano a kao novi datum sada se pominje 1. jul 2020. godine. Smatraju da platni razredi treba da budu uvedeni za ceo javni sektor u Srbiji a ne samo za radnike u prosveti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj zaštiti i da npr. zaposleni u vojsci, policiji, javnim preduzećima i ustanovama, takođe treba da primaju zarade na osnovu platnih razreda.

Predstavnici ovog sindikata pojašnjavaju i da čak i najavljeno povećanje minimalne cene rada ne ide na ruku prosvetnim radnicima sa sedmim stepenom obrazovanja.

“Prema koeficijentima nastavnici bi trebalo da imaju tri puta veću platu od higijeničarke u školi čiji koeficijent je 1,1. Međutim, kako je cena rada koja se množi koeficijentima, duplo manja od minimalca, higijeničarke umesto sedamnaest hiljada dinara primaju minimalac, a radnici sa sedmim stepenom stručne spreme imaju 1,97 puta veću platu od higijeničarke, što je manje nego duplo,” objašnjava Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo.

Sindikat obrazovanja Kraljevo je Gradski sindikat Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Srećko Đoković, nastavnik fizičkog vaspitanja koji je predstavnik Kraljeva u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije ukazao je na to da, iako je školska godina počela, nije rešen problem tehnoloških viškova u prosveti već je formirana radna grupa u okviru Školske uprave Kraljevo koja bi tek trebala da iznađe rešenje tog problema.

“98% tehnoloških viškova u Kraljevu je prošle godine bilo razmešteno pre početka školske godine, sada još uvek nisu razmešteni,” ističe Srećko Đoković koji je i sam tehnološki višak.

Najviše viškova je, kako je saopšteno, među predavačima engleskog jezika, dok su na drugom mestu nastavnici fizičkog vaspitanja.

Jednodnevni štrajk prvog dana školske godine održan je u 26 škola na teritoriji Kraljeva. U sedamnaest škola časovi su bili skraćeni na trideset minuta, u devet škola zvono se oglašavali na 45 minuta ali su nastavnici izlazili posle pola sata nastave, u Osnovnoj školi “Četvrti kraljevački bataljon” i Osnovnoj školi “Milunka Savić” u Ušću štrajkovala je polovina zaposlenih, u muzičkoj školi samo direktorka a osnovna škola u Jošaničkoj banji i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Ivo Lola Ribar” nisu štrajkovale.

Share

Povezani postovi