Kultura 

Počinje deveti džez festival u Kraljevu

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo organizuje 9. Internacionalni džez festival „Jazzibar“ 13. i 14. septembra 2019. godine. Program će se prvog dana održati u dvorištu Francuske kuće, a narednog na Trgu srpskih ratnika. I ove godine je „Jazzibar“ prepoznat od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao jedan od najboljih džez festivale u našoj zemlji. Za realizaciju festivala, Ministarstvo je opredelo finansijska sredstva u iznosu od 1.300.000,00 dinara.

U petak, 13. septembra u 20 časova, u dvorištu Francuske kuće festival otvara BELGRADE FUNK COMBO, instrumentalni muzički sastav nastao početkom 2016. godine u Beogradu.

Bend je, uz redovne klupske nastupe, početkom 2018. godine započeo rad na albumu prvencu, a nakon godinu dana iz studija na svetlost dana izlazi izdanje koje spaja fank i afro zvuk sa lokalnim uticajima, obojen nijansama iz sopstvenih muzičkih paleta, kreirajući tako autentičan “beogradski” zvuk.

VLADIMIR MARIČIĆ QUARTET nastupiće u 21 čas.
Većina kompozicija Vladimira Maričića ima pečat balkanske ornamentike. Balkanske lestvice je koristio da napravi originalan rečnik improvizacije i tako utka narodnu melodiku u linije slobodnog izražavanja, za razliku od savremenika koji se u imrovizaciji služe uobičajenim džez rečnikom, a upotreba balkanske ornamentike je ograničena samo na osnovnu melodiju, odnosno temu. Danas, kada džez nije jedini muzički pravac za koji je karakteristična improvizacija, ovakva vrsta analize, koja je našla svoju upotrebnu vrednost je dragocenija nego ikada. Maričić je težište svog kompozitorskog rada usmerio na pisanje originalnih kompozicija koje u svojoj strukturi nose elmente karakteristične za srpsku, odnosno balkansku muziku…

Prvo festivalsko veče zatvoriće SCHIME, kvartet Luke Ignjatovića.
SCHIME je autorski džez bend osnovan 2015. godine u Beogradu i čine ga Predrag Milutinović – bubnjevi, Boris Šainović – kontrabas, Luka Ignjatović – saksofon i Sava Miletić – klavir. Od samog početka, sastav se fokusirao na izvođenje originalnih kompozicija saksofoniste benda, Luke Ignjatovića. Pored izvođenja originalne muzike, koja je pod uticajem savremenog i tradicionalnog džeza, kao i klasične muzike, SCHIME veliku pažnju posvećuje kolektivnoj improvizaciji i interakciji.

U subotu, 14. septembra u 20 časova na Trgu srpskih ratnika nastupa LANA JANJANIN QUARTET.
Lana Janjanin je kompozitorka, pijanistkinja, pevačica i tekstopisac iz Zagreba. Muzikom je počela da se bavi sa 4 godine. Sa 23 godine počela je studije na prestižnom univerzitetu u Austriji. Za vreme školovanja razvila je veliku ljubav prema džez, soul i pop muzici. Istražujući ove žanrove, počela je da piše pesme i izvodi ih na klaviru, što je kasnije rezultiralo osnivanjem benda i saradnjom sa brojnim muzičarima. Lana komponuje muziku za filmove, pozorište, radio i TV, kao i za solo instrumentaliste i orkestre. Krajem 2018. godine objavila je debitantski album autorske muzike „A Minute of Love”, koji je snimila sa svojim džez sastavom.

U 21 čas nastupaju BIG BAND RTS i italijanski saksofonista FRANCESCO SANTUCCI.
FRANCESCO SANTUCCI je rođen u Peruđi. Završio je muzičke studije u svom rodnom gradu na Konzervatorijumu „F. Morlacchi“, gde je diplomirao na saksofonu, takođe studirajući klarinet i flautu. Sarađivao je sa brojnim svetski poznatim umetnicima kao što su Ray Charles, Cassandra Wilson, Chet Baker, Mel Lewis, Bon Mintzer… Njegova muzika nalazi se u brojnim igranim i dokumentarnim filmovima, kao i pozorišnim predstavama.
Na festivalu „JazzIbar” nastupiće sa Big Bendom RTS-a, sa kojim je već imao veoma uspešnu saradnju i nastupe prethodnih godina. Publika u Kraljevu će biti u prilici da uživa u njegovom maestralnom izvođenju i improvizaciji u kompozicijama savremenog džez izraza, uz svesrdnu podršku moćnog Big Benda.
BIG BEND RTS-a osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar – big bend. Dugi niz godina orkestar su predvodili eminentni dirigenti/lideri, kompozitori i aranžeri: Mladen „Bob“ Guteša, Vojislav „Bubiša“ Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom 70 godina rada i stvaranja, orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Nastupom u 22 časa i 30 minuta festival će zatvoriti DI LUNA BLUES BAND.
DI LUNA BLUES BAND je beogradska bluz grupa poznata po odličnim koncertnim nastupima, koju predvodi gitarista Dragan Marković Mare. Osnovali su je 1989. godine Mare i Saša Ranđelović Ranđa. Nastupi ovog benda su u stilu rok koncerata, dok je muzika pravi bluz. Izvode i pesme koje pripadaju hipi eri, belom soulu, kao što je Dženis Džoplin. Već trideset godina kontinuirano obeležavaju stejdževe Beograda kao i drugih gradova i metropola. Za to vreme su našli recept za dobru zabavu dok im je muzički odabir beskompromisan.
Na „JazzIbar-u” će im se pridružiti energična i harizmatična Nataša Guberinić, jedna od najboljih ženskih vokala na beogradskoj sceni i Dragan Ćalina, jedan od naših najeminentnijih džez pijanista.

Program je besplatan za publiku.

 

Share

Povezani postovi