Društvo 

Gradonačelnica Južnog Juklida poklonila knjige kraljevačkoj biblioteci

Gradonačelnica Južnog Juklida u američkoj državi Ohajo, Džordžin Velo, koja je srpskog porekla, došla je drugi put u posetu Kraljevu kako bi Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” poklonila knjige koje je pripremila biblioteka iz Južnog Juklida. Knjige su na engleskom jeziku i uglavnom su za decu, a pored knjiga Džordžin je kraljevačkoj biblioteci poklonila i časopise o srpskoj kulturi i istoriji čiji je cilj da očuvaju srpski kulturni i nacionalni identitet u Americi.

U Južnom Juklidu ima oko 250 000 Srba, ali kako Džordžin ističe, ne žele da konkurišu za političke i druge javne funkcije, što je pogrešno, jer sem nje nema ko da zastupa srpske interese u Americi, gde se, kako kaže, sve nacije drže zajedno, pomažu i lobiraju za svoje interese.

Ona je podsetila da u Ohaju postoji Srpski vrt kulture, koji je veoma lepo uređen i u kome se nalaze biste znamenitih Srba, Nikole Tesle, Petra Petrovića Njegoša, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Svetog Save, Vuka Karadžića i drugih. Vrt je mesto okupljanja Srba ali i organizovanja različitih manifestacija.

Nakon što je poklonila knjige kraljevačkoj biblioteci, gradonačelnica Južnog Juklida bila je i na svečanom prijemu kod gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića.

“Jako mi je drago što sam ponovo u Kraljevu, ovo je partnerski grad sa našim gradom Južnim Juklidom u Ohaju, lično se osećam kao da sam se vratila kući. Veoma  je bitno da se sastajemo i da napravimo da naša mlada pokolenja, direktori i gradonačelnici mogu da razumeju jedni druge kako bi nastavili zajedničku saradnju i razmenu iskustava,” poručila je Džordžin.

“Danas smo nastavili razgovore u više različitih oblasti, a posebno bih želeo da istaknem saradnju između Školske uprave u Kraljevu sa gospođom Džordžin Velo, gde očekujemo da ćemo uspeti da ostvarimo kontakte između osnovnih i srednjih škola u Južnom Juklidu i kraljevačkih škola, tu prvenstveno mislim na bilingvalna odeljenja u OŠ „IV kraljevački bataljon“ ali i na Filološku gimnaziju u Kraljevu. Mislim da grad Kraljevo može imati mnogo koristi od ove saradnje, a vi ste se već uverili da smo uz pomoć Nacionalne garde Ohaja u potpunosti rekonstruisali sportsku salu u OŠ „Svetozar Marković“. Naravno očekujem da će na novembarskim izborima gospođa Džordžin Velo još jednom dobiti mandat od svojih sugrađana i da ćemo mi kao Srbi imati još jednog srpskog gradonačelnika u Americi,” rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Nakon višegodišnje saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, prošle godine sklopljeno je prijateljstvo između Grada Kraljeva i Grada Južnog Juklida u američkoj državi Ohajo, a gradonačelnica Južnog Juklida poručila je predstavnicima Kraljeva da saopšte šta im je potrebno a ona će se potruditi da to obezbedi, kako bi se saradnja konkretizovala.

 

 

Share

Povezani postovi