Društvo Uncategorized 

Sećanje na 14. oktobar 1941.

Komemorativnom sednicom u Svečanoj sali Gradske uprave Kraljeva i polaganjem venaca i parastosom na Spomen groblju obeležen je 14. oktobar u Kraljevu, dan kada je pre sedamdeset osam godina streljano više od dve hiljade Kraljevčana i ljudi koji su se u Kraljevu tada zatekli.

Streljanje je počelo 15. oktobra po naredbi nemačkog komandanta da se za jednog ubijenog Nemca ubije 100 Srba, a za ranjenog 50. Bilo je tada nekoliko pokušaja da se tragedija izbegne ili umanji ali bez rezultata. Partizani su poslali ultimativni zahtev Nemcima nedelju dana pre početka streljanja, kraljevački uglednici Radoslav Vesnić i Mile Radovanović obraćali su se partizanskim i četničkim komandantima, vladika Nikolaj Velimirović uputio je molbe Dragoljubu Mihajloviću, ali streljanje je obustavljeno tek 20. oktobra kada je opsada oslobodilačkih snaga oko kraljevačke varoši popustila.

U Kraljevu je tada živelo između 12 000 i 15 000 ljudi, a početkom rata privremeno utočište je tu pronašlo i više od tri hiljade izbeglica iz drugih mesta koja su Nemci okupirali. Grad je tog oktobra 1941. godine bio obavijen crnim maramama i barjacima.

“Ne smemo nikada zaboraviti. Zaborav je kao metak. Samo ubijeni zaboravom su mrtvi. Dužno sećanje i danas prinosimo kao branu zaboravu i zbog nade da više nikada sjaj krvi  i mrak ljudskih sudbina neće biti cena lepoti prostora na ovom dlanu zemlje, najlepšem na svetu,” rekao je na Komemorativnoj sednici Radoslav Premović i dodao:

“Moramo da se složimo, obožimo i umnožimo i prizovemo brata za brata ma koje vere bio, zbog nas i zbog sećanja.”

U znak pomirenja i želje da se mračni događaji više nikada ne ponove, predstavnici Grada Kraljeva su zajedno sa članovima Rotari kluba ove godine umesto balona pustili na slobodu golubove koji su se vinuli visoko ka nebu.

Share

Povezani postovi