Kultura 

Novinar iz Kraljeva, Ratko Bečki, dobitnik nagrade “Dr Marko Mladenović”

Novinar Radio televizije Srbije, dopisništva u Kraljevu, Ratko Bečki, dobitnik je jedne od četiri ravnopravne nagrade „Dr Marko Mladenović“ za medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji, koje se sastoje iz plakete i 15.000 dinara.

Žiri u sastavu dr Zoran Jevtović, dr Mirko Miletić i Aleksandar Avramović odlučio je da Ratku Bečkom, dodeli nagradu za televizijsku reportažu “Dečji sokak” koja je objavljena u Jutarnjem dnevniku RTS-a 24. 10. 2018. godine.

“Dečji sokak je sjajna, vedra, topla, reportažna minijatura o uličici u selu Samaila, kraj Kraljeva, u kojoj detinjstvo provodi četrdesetak mališana. Vesela graja odjekuje sa svih strana i to je možda i najbolja poruka kako bi kampanja za koju se zalažemo trebalo da izgleda. Umesto velikih političkih slogana, programa, izjava ili obećanja, reporter i snimatelj, kamerom i mikrofonom registruju život koji pulsira u neposrednom okruženju. Sve je sa merom, ukusom, bez trunke egzaltacije,” piše u odluci žirija.

Pored Ratka Bečkog nagrađeni su i novinarka OK radija iz Vranja Slađana Tasić, za novinsku reportažu “Nešići, najbrojnija porodica na jugu Srbije, Vladimir Lojanica, za novinski članak “Prognoza ništa ne znači ako želimo dete“, objavljen u Blicu, i Dušica Spasić iz Beograda, za TV reportažu “Pavličine – selo bez ljudi“, emitovanu na RTS-u.

Posebnu nagradu – za izuzetan medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji dobio je Branko Stanković iz Beograda za TV seriju: „Kvadratura kruga“ koja se emituje na RTS-u.

Nagrade su novinarima uručene na Medijskom forumu koji je održan u Hotelu „Oplenac“, a događaju je prisustvovao i Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, koje je podržalo ovu dodelu nagrada praćenu stručnim skupom “Depopulacija stanovništva u Srbiji i mediji-stop za belu kugu i iseljavanje,” čiji je zaključak da novinari lokalnih i regionalnih medija treba više i analitičnije da izveštavaju o toj temi.

Share

Povezani postovi