Privreda 

Kragujevac za zabranu rada trgovina nedeljom

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih od koji su 70 odsto žene.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je FoNetu da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

“Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni,” rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih.

“Takvo radno vreme uništava život i zdravlje zaposlenih jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek.”

“Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete,” istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

“Zbog svega toga država mora da uredi tu oblast ako hoće da zadrži ljude u zemlji i ako hoće da ima zdrave ljude koji normalno rade i žive,” rekao je Ristić.

Socijalno-ekonomski savet Kragujevca ima devet članova, po tri predstavnika sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave.

Rad trgovina nedeljom zabranjen je u devet zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska, a nedavno je tu zabranu uvela i Crna Gora.

Share

Povezani postovi