Društvo 

Ambasador Severne Makedonije u poseti Kraljevu

Povodom obeležavanja 10 godina postojanja i aktivnog rada makedonskog udruženja građana “ Kiril Pejčinović”, na teritoriji Raškog okruga, Kraljevo su danas posetili Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonije u Srbiji i Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u našoj zemlji.

Uz predstavnike makedonskog udruženja, njih su ugostili gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa svojim pomoćnikom Sretenom Jovanovićem. Na sastanku je bilo reči o već postojećoj dobroj saradnji izmedju Makedonije i Srbije, o mogućim daljim saradnjama, kao i o inicijativi za uspostavljanje mini-šengena.

Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonije u Srbiji, istakao je da je posebno zahvalan na dosadašnjoj saradnji kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, ali da se nada da će ona obostranim zalaganjem biti još bolja.

Rezultat dobrog razumevanja dva naroda je i to što su makedonski predstavnici sa kraljevačkim čelnicima ocenili da je mini-šengen veoma dobra inicijativa. Ona bi služila da se olakšaju procesi, da se lakše dobiju dozvole za rad kao i druge beneficije. To je dobro za privredu svih zemalja u regionu, a Srbija je dobar primer u Svetu kako se poštuju prava svih nacionalnih manjina. “ ocenio je Popovski.

Prema rečima gradonačelnika Terzića, naši naučnici, umetnici i ljudi koji se bave drugim segmentima života će i dalje biti spona između ova dva naroda.

”Osim mini-šengena, razgovarali smo i o odnosu grada Kraljeva prema udruženju Makedonaca i već u četvrtak ćemo imati sastanak kako bismo naše, već dobre odnose poboljšali i kako bismo našli način da rešimo probleme pripadnika makedonske manjine u našem gradu. Naši odnosi mogu samo da se razvijaju i da idu na bolje. Sve ovo je još jedna dobra vest za makedonsku zajednicu u Kraljevu i građane Kraljeva,” naglasio je Terzić.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji istakao je da udruženje Kiril Pejčinović za ovih 10 godina koliko postoji u Raškom okrugu, funkcioniše na kvalitetan način. “Posebno me raduje što ovo udruženje čuva kulturu, tradiciju i bratoljublje koje godinama postoji između srpskog i makedonskog naroda i nadam se da će to nastaviti da rade i u budućnosti”, rekao je Veličkovski.

Mi se trudimo da na najbolji mogući način predstavimo sve ono što je oličenje Makedonije i makedonske kulture. Za sada nam je to polazilo za rukom, ali se nadam da ćemo i u narednom periodu, uz podršku grada moći da realizujemo još vise projekata koji se tiču boljeg života pripadnika naše zajednice i stvaranja pogodne atmosfere za saradnju između naše dve države,” istakla je Marija Prodanović, predsednica makedonskog udruženja “Kiril Pejčinović”.

Radni sastanak sa ambasadorom i predsednikom Nacionalnog saveta, predstavnici udruženja nastavili su u njihovim prostorijama gde su ih dočekali članovi odbora udruženja. Predstavljen je plan rada udruženja za 2020. godinu i usvojene su brojne odluke o unapređivanju rada udruženja makedonaca “ Kiril Pejčinović”.

Autor: Emilija Pavić

Share

Povezani postovi