Društvo 

Gimnastika, sport za zdravo i srećno detinjstvo

Jedan od sportova koji je veoma dobar za pravilan razvoj dece je gimnastika. U Kraljevu duži niz godina postoji Gimnastički klub “Siboks” gde sa decom radi profesor Mladen Mlađo Janković, diplomirani trener gimnastike i pedagoški savetnik za fizičku kulturu.

Klub upisuje decu od pet do petnaest godina, a profesor Janković pojašnjava da je veoma važno da deca što pre počnu da se bave gimnastikom jer se pravilan svod stopala formira u periodu od treće do sedme godine, a okoštavanje kostiju kičmenog stuba završava se u najvećoj meri oko četrnaeste godine. Bavljenje fizičkom aktivnošću u tom periodu važno je da bi se izbegli deformiteti stopala kao što su x i o noge i deformiteti kičmenog stuba, kifoza (rebarna grba), skolioza (kičma iskrivljena na levu ili desnu stranu) i lordoza (kičma iskrivljena u lumbalnom delu).

“U moje vreme, kada sam bio mlad, deca su se masovno bavila sportom. Savremeni način života je odvukao decu na drugu stranu. Ja sam recimo u Žiči imao dvadeset četvoro dece u klubu, kada sam im zabranio da nose i koriste mobilne telefone na treningu, na sledeći trening polovina nije došla,” kaže Janković.

On ističe da je važno da i roditelji budu edukovani, da znaju kakav je značaj gimnastike za decu i značaj sporta uopšte i da svoju decu usmere na pravi put. Gimnastika je, pojašnjava on, i odlična odskočna daska za brži napredak u bilo kom sportu koji dete kasnije odabere.

“Imam situaciju da roditelji zabrane detetu da dolazi na trening gimnastike jer je dete popustilo u školi i time ga kažnjavaju. Ja im tada kažem da ne oduzimaju detetu od zdravlja, već treba da mu oduzmu od onoga što mu šteti, od televizije, interneta, mobilnih telefona,” kaže Janković.

Na pitanje da li gimnastika, osim što sprečava pojavu deformiteta, može i da ih ublaži ili izleči, Janković objašnjava da je trenirao dva dečaka koji su imali kombinovanu skoliozu i kifozu i koji su posle tri meseca treniranja popravili držanje kičme za dvadeset procenata.

“Ja uvek vodim računa o tome. Deca vole akrobatiku i mi svesno radimo na tome da budu lepa, zdrava i prava. Naš moto je – bavi se sportom i budi lav, budi srećan, zdrav i prav,” poručuje ovaj diplomirani trener gimnastike koji treninge vodi u novoj hali sportova u Kraljevu, u Vranešima, Žiči i u školi “Braća Vilotijević”.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi