Društvo 

Marica Mijajlović na čelu Inženjerske komore Srbije

Marica Mijajlović, dipl. inž. arh. izabrana je za novu predsednicu Inženjerske komore Srbije, koja je po funkciji i predsednica Skupštine Komore.

Tokom svog četvorogodišnjeg mandata fokusiraće se na unapređenje statusa struke u celini, kao i na zastupanje interesa svih članova Komore, navodi se na sajtu Komore.

Mijajlovićeva je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Između ostalog, svoje dugogodišnje iskustvo u struci sticala je radeći u Direkciji za planiranje i izgradnju Kraljevo, a trenutno je zaposlena u privatnom sektoru. Obavljala je funkciju zamenika gradonačelnika grada Kraljeva od 2016. do 2018. godinu.

Kako je rekla za Tanjug, pred njom je nekoliko osnovnih prioriteta: vraćanje ugleda i statusa profesije inženjera u zemlji, saradnja na izradi zakona koji prate inženjersku profesiju, ali i uključivanje svih sekcija Inženjerske komore u infrastrukturne projekte u sklopu realizacije Investicionog plana do 2025. godine, posebno na Moravskom koridoru.

“Partnerska saradnja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Inženjerske komore Srbije zasnovana na potpisanom sporazumu omogućiće snažnije prisustvo i učešće, kako domaćih kompanija, tako i naših inženjera na svim značajnijim državnim projektima, ali i na poslovima unapređenja propisa u oblasti građevine. Inženjerska komora Srbije će u skladu sa raspoloživim kapacitetom inženjerskih struka dati puni doprinos realizaciji Investicionog plana 2020/2025 ,” stoji na sajtu.

Za narednu sedmicu planirani su razgovori ovog strukovnog udruženja u resornom ministarstvu, kako bi se izdavanje inženjerskih licenci ponovo vratilo u nadležnost Inženjerske komore. Zakon o planiranju i izgradnji, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, daje mogućnost da licence preuzme i ponovo izdaje resorno ministarstvo i centralni registar, piše Tanjug.

”Mislim da je to prva i osnovna stvar kojom Inženjerska komora treba da se pozabavi i vrati poverenje koje je bilo poljuljano u prethodnom periodu,” rekla je Mijajlovićeva.

Izvor: eKapija.rs

Share

Povezani postovi