Kultura Najčitanije 

Bogato festivalsko leto pred nama

Ujedinjeni festivali Srbije, nakon petnaest meseci zabrane, dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje festivala ovog leta. Uslove za organizovanje festivali su ranije predstavili kroz bezbednosni protokol Safe Events Serbia – ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19 ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji. Prvo su dozvole dobili festivali koji se održavaju u junu i julu – Arsenal i EXIT, dok će ih avgustovski festivali – Lovefest, Beer fest i Nišville – dobiti uskoro.

“Ovim činom Srbija, poput SAD, Belgije, Holandije, Danske i mnogih drugih država, konačno i zvanično dobija festivalsko leto, koje je nedostajalo pre svega mladima. Tek će se pokazati kakve je sve posledice na mentalno zdravlje ostavila pandemija, ali za sada su istraživanja pokazala da je depresija povećana za 700 odsto. Međutim, saglasnost za održavanje festivala u Srbiji i širom sveta napokon budi optimizam i daje viziju povratka normalnom životu. Ovakvom odlukom ujedno može da počne oporavak manifestacione privrede, teško pogođene zabranom rada koja traje već 15 meseci,” ističu u Ujedinjenim festivalima Srbije.

Ova organizacija pokrenula je i nacionalnu kampanju vakcinisanja mladih. Da je kampanja imala odjeka pokazuju rezultati ankete koju je EXIT sproveo među kupcima ulaznica – 64,4 odsto njih je vakcinisano, dok 8,2 odsto ima antitela, tako da je preko 70 odsto posetilaca imunizovano. Ostali će raditi PCR ili brze antigenske testove.

Arsenal Fest 11 biće održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, gde će nastupiti Yngwie Malmsteen, Dub FX, Dubioza kolektiv, Riblja čorba, Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Hladno pivo, i mnogi drugi regionalni izvođači.

Velika proslava 20. godišnjice EXIT festivala biće održana od 8. do 11. jula 2021. na Petrovaradinskoj tvrđavi, a svoje nastupe već su potvrdili David Guetta, DJ Snake, Sabaton, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Tyga, Solomun, Amelie Lens, Maceo Plex, Denis Sulta, DJ Topic, Robin Schulz, Asaf Avidan, Satori, Boris Brejcha, Honey Dijon, Hot Since 82, Meduza, Paul van Dyk, Artbat, Sheck Wes, Laibach, Amira Medunjanin, Buč Kesidi, i stotine drugih.

Jubilarno 15. izdanje Lovefesta ovog leta biće održano od 5. do 7. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a line up predvode Jamie Jones, Loco Dice, Michael Bibi, Anfisa Letyago, Apollonia, Enrico Sangiuliano, Seth Troxler, Palms Trax, kao i Timmy Regisford, koji će na Lovefestu proslaviti tri decenije karijere.

Nišville Jazz Festival će biti održan od 12. do 15. avgusta na Niškoj tvrđavi, a na festivalu će nastupiti Goran Bregović & Nišville Big Band, The Horny Funk Brothers ft. Hubert Tubbs, Igor Butman Band, Stone Raiders, Uroš Perić & Mambo Stars, Per „Bass Viking“ Mathinsen trio ft. Gary Husmband i Nguyen Le, Kanda, Kodža & Nebojša, i mnogi drugi.

Beogradski festival piva, Beer Fest, biće održan od 19. do 22. avgusta, a Belgrade Music Week od 26. do 29. avgusta, na beogradskom Ušću.

U Kraljevu je u toku Festival umetnosti Maglič a 11. jula je najavljen Veseli spust, tradicionalno splavarenje Ibrom od podnožja srednjevekovne trvđave Maglič do Kraljeva.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi