Kultura Najčitanije 

Knjige i čitaoci uvek na prvom mestu

Aktuelna pandemija koja je uzdrmala sve sfere društvenog života donela je potrebu za prilagođavanjem ustanova, preduzeća ali i pojedinaca novonastaloj situaciji. Sa izazovima je bila suočena i Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, koja je u periodu od 16. marta do 11. maja 2020. godine morala potpuno da obustavi rad sa korisnicima i da od 22 bibliotekara 13 uputi na rad od kuće, iz zdravstvenih razloga ili zbog brige o deci jer su i vrtići i škole bili zatvoreni.

Iako su radili od kuće bibliotekari su i dalje imali dosta posla u sferi digitalizacije zavičajne građe, katalogizacije, pripreme publikacija, promocije knjige i čitanja na društvenim mrežama i sl. Zbog nemogućnosti korisnika da dođu u biblioteku određen broj programa je snimljen i emitovan na You tube kanalu. Radionice za decu su organizovane on-line, na Instagram nalogu Dečjeg odeljenja, a bibliotekari su svoje stručne, radne panele održavali preko Zoom platforme. Pandemija je jednostavno ubrzala digitalizaciju i ukazala na neophodnost da se sa korisnicima komunicira putem interneta i da se tako realizuju i programske aktivnosti. Knjige i čitaoci i u novim okolnostima uvek su bili na prvom mestu.

I u pravnom smislu ustanova je morala da se prilagođava novim propisima pa su usvojeni Akt o proceni rizika, Pravilnik o organizaciji rada tokom trajanja vanrednog stanja i Plan primene preventivnih mera. Po ukidanju vanrednog stanja jedno vreme su bila ograničena okupljanja u čitaonicama, čitaoci su telefonom ili on-line naručivali knjige, a sada je to normalizovano, biblioteka je otvorena za posetioce i radionice i programi se redovno održavaju, uz obavezu nošenja maski i korišćenja dezinfekcionih sredstava.

“Uprkos pandemiji uspeli smo da ostvarimo programe i ciljeve koje smo zacrtali. Ovo je ustanova koja ima čvrste temelje i svako zna svoj deo posla. Ja sam nastavila tokom kako je nekada bilo, sa akcentom da budemo što vidljiviji u medijima jer u toku jedne sedmice imamo četiri ili pet programa za sve vrste korisnika, od najmlađih do najstarijih,” ističe nova direktorka Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani”, Jasminka Marković.

Ona podseća da je biblioteka u ovoj godini priredila više od 80 programa za odrasle, 30 za decu i 20 tematskih izložbi. Obeleženo je 50 godina izlaženja časopisa Povelja i 25 godina biblioteke Poezija, danas. Objavljene su 23 publikacije i realizovano sedam projekata koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u vrednosti od oko 3 700 000 dinara. Uz finansijsku pomoć Grada Kraljeva i stručnu pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture završeni su radovi na sanaciji Adžića kuće u kojoj je smeštena Povelja. Biblioteka je bila i domaćin Međunarodnog stručnog skupa bibliotekara iz Srbije, Rusije, Poljske i Crne Gore… Spremni su i planovi za narednu godinu.

“Za narednu godinu pripremili smo veoma važnu projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ventilacionog sistema u depou što će obezbediti adekvatne uslove za čuvanje knjiga. Procenjena vrednost radova je oko dva miliona dinara i nadamo se da ćemo uz pomoć grada rešiti taj višegodišnji problem,” najavljuje direktorka biblioteke i dodaje da će, pored redovnih stručnih i programskih aktivnosti i afirmacije knjige i čitanja, posebna pažnja sledeće godine biti posvećena daljem informaciono-tehnološkom razvoju i unapređenju korisničkih servisa.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi