Kultura Najčitanije 

Pandemija usporila radove na konzervaciji Magliča

Od svih kulturnih ustanova u Kraljevu pandemija je najmanje uticala na rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Mi nismo toliko otvoreni prema posetiocima kao druge ustanove kulture. Naša delatnost je takva da smo mi sve vreme radili, čak i u vreme vanrednog stanja, od marta do juna 2020. godine,” ističe direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Katarina Grujović Brković i dodaje da je veliki broj investitora upravo taj period iskoristio za prikupljanje potrebnih dozvola za izgradnje, nadogradnje, adaptacije…

Ipak neke organizacione promene su morale da budu uvedene. Za vreme vanrednog stanja većina zaposlenih je upućena na rad od kuće, a u Zavodu je bilo petoro zaposlenih koji su primali i distribuirali poštu i upućivali potrebnu dokumentaciju ostatku kolektiva koji je radio od kuće. Prema rečima direktorke, olakšavajuća okolnost bila je to što se od 2015. godine u Srbiji primenjuje sistem objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, gde se sve obavlja on-line, tako da je tu sve funkcionisalo nesmetano. Na teren su izlazili vozač i stručni saradnik i ostvarivali uvid u objekte i prostore za koje su pribavljane dozvole a ostatak procedure je završavan elektronskim putem.

Pandemija dakle, gotovo da nije direktno uticala na poslovanje ustanove, ali je indirektno, zbog uticaja na druge segmente društva, kako saznajemo od direktorke, onemogućila završetak jednog projekta u toku jedne kalendarske godine kako je bilo planirano. Reč je o konzervatorskim radovima na srednjevekovnoj tvrđavi Maglič koji su trebali da budu završeni do kraja 2020. godine.

“Projekat nije realizovan na vreme jer je tokom vanrednog stanja trgovina stala i izvođač radova je bio onemogućen da uveze i transportuje građevinski materijal koji je neophodan. Počelo je i obolevanje radnika na terenu, tako da je projekat prenet u 2021. godinu kada ponovo nije mogao da počne na vreme, tako da radovi i dalje teku i jedan manji deo posla je ostao da se uradi i u 2022. godini,” pojašnjava direktorka.

Trenutno se radi konzervacija zidova Magliča kako bi se sprečilo njihovo urušavanje i propadanje, a završeni su radovi na šetnim stazama na vrhu tvrđave i one su sada bezbedne za posetioce. Izvođenje radova sve vreme je bilo otežano i zbog činjenice da most preko reke Ibar u podnožju Magliča još uvek nije napravljen, što je projekat kojim rukovodi Turistička organizacija Kraljevo, tako da je sav građevinski materijal prenošen skelom koju su postavili članovi kraljevačkog Kajak kluba.

Pored konzervacije Magliča, Zavod za zaštitu spomenika kulture u toku ove dve godine radio je na mnogim drugim projektima i uspešno ih realizovao. Samo u ovoj godini realizovano je šest projekata koje je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i jedan koji je finansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Budući da kraljevački Zavod svojom delatnošću pokriva teritoriju četiri okruga i 25 opština većina projekata odnosila se na kulturno nasleđe van Grada Kraljeva, poput statičke sanacije manastira Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, konzervacije objekata na arheološkom nalazištu Gradina na Jelici, konzervaciji i prezentaciji ostataka Jevrejskog groblja u Novom Pazaru, preventivnoj konzervaciji arheološkog lokaliteta Nebeske stolice na Kopaoniku…

Prema rečima direktorke Katarine Grujović Brković, za narednu godinu postoje nagoveštaji da će ponovo biti uspostavljena mreža Zavoda za zaštitu spomenika kulture i da će biti vraćeno finansiranje Zavoda iz republičkog budžeta a ne iz budžeta gradova i opština što je uvedeno 2003. godine. U tom slučaju projekti će biti deo redovnog godišnjeg programa rada ustanove. U svakom slučaju, kako ističe, ono što će naredne godine definitivno biti rađeno je izgradnja depoa i mokrog čvora u podrumu Adžića kuće, gde je smeštena redakcija časopisa Povelja, i rušenje zidanog objekta iza Adžića kuće u kome se trenutno nalaze toaleti za radnike Povelje. Biće nastavljeni i radovi na konzervaciji Magliča, kao i radovi na digitalizaciji dokumentacije Zavoda, jer upravo je pandemija pokazala koliko je digitalizacija važna i neophodna.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi