Kultura 

Počeo “Džezibar”

Izložbom fotografija „MUSIC, BRE!” autora Ivana Grlića, koja je postavljena u galeriji Kulturnog centra u Ribnici, počeo je dvanaesti internacionalni džez festival “Džezibar” i trajaće do subote, 2. jula.

Sutra, 30. juna, u 19 časova, u dvorištu Francuske kuće u Kraljevu, biće predstavljena knjiga intervjua „Jazz face”, renomiranog beogradskog muzičkog novinara Vojislava Pantića koji je, prateći brojne evropske džez festivale tokom prethodnih tridesetak godina, imao retku privilegiju da razgovara sa velikanima svetske i domaće scene.

Muzički deo programa rezervisan je za 1. i 2. jul, na centralnom gradskom trgu u Kraljevu.

U petak, 1. jula, od 20 časova, nastupa 3ject, eksperimentalni jazz trio iz Skoplja, nakon njih nastupa bend Cotton Pickers koji izvodi energični bluz rok a u 22h na binu u centru Kraljeva izlazi Marko Luis, kompozitor, pevač i multiinstrumentalista, poznat po tome što spaja naizgled nespojive muzičke žanrove, smatrajući da u muzici granice ne postoje.

U subotu, 2. jula, takođe od 20 časova, publici u Kraljevu predstaviće se bend Moses Dimski Project koji pored autorskih numera izvodi progresivne aranžmane džez standarda i veliki značaj daje intenzivnim solo deonicama i interakciji među muzičarima. Nakon njih nastupa ansambl Nikolov-Ivanović Undectet koga čini jedanaest muzičara iz Srbije i Francuske koji spajaju džez tradiciju sa neuobičajenim pristupom aranžiranju, stvarajući originalnu muziku koja emotivno i intelektualno izaziva slušaoca, a termin od 22 časa rezervisan je za nastup Nikole Kolje Pejakovića koji je poznat kao glumac i režiser i po scenarističkom radu na filmovima „Lepa sela lepo gore”,„Rat uživo”, „Ledina” i hit seriji „Vratiće se rode”, a na muzičkoj sceni je status kultnog autora stekao već sa prvim albumom „Mama, nemoj plakati”, izdatim 2002. godine.

Svi programi Džezibara besplatni su za publiku.

Share

Related posts