Društvo Najčitanije 

Osveštan Hram Svih Svetih u Adranima

Njegovo preosveštenstvo episkop žički g. Justin osveštao je kamen temeljac i položio povelju u Hram Svih Svetih u Adranima, koji Eparhija žička gradi uz pomoć Grada Kraljeva i dobrovoljnih priloga meštana.

Iako veliko prigradsko naselje, sa više od dve hiljade stanovnika, Adrani nisu imali crkvu i meštani su najčešće odlazili u Crkvu Svete Trojice u Kraljevu. Jedan od meštana, Milan Radičević, poklonio je svoju parcelu za izgradnju crkve i uz složno zalaganje Eparhije žičke, Grada Kraljeva, meštana i privrednika gradnja je počela. Želja meštana je da hram nosi ime Svih svetih jer Adrani Dan Svih Svetih, a to je prva nedelja posle Trojica, slave kao seosku slavu. Episkop žički g. Justin se saglasio sa željom meštana i upravo na Dan Svih Svetih, 19. juna 2022. godine, osveštan je kamen temeljac hrama u Adranima.

„Danas u prvoj nedelji po Duhovima, Crkva naša proslavlja Sve Svete. To je plod Duha Svetoga, a plod Duha Svetoga jeste i Crkva jer je sazdana Duhom Svetim. Život naš u Crkvi jeste stalno približavanje Presvetoj Trojici, a nažalost, nekada po našoj slabosti i udaljavanje, a zadatak i cilj nama hrišćanima jeste da se neprekidno približavamo Presvetoj Trojici tako što ćemo držati zapovesti Božje. Kada to činimo, pomažemo čitavom svetu, a vidite i sami da je svetu potrebna pomoć i Božja i božjih ljudi. Reklo bi se da danas u svetu nema više božjih ljudi, a ja vam kažem da nema božjih ljudi, ne bi bilo potrebe da postoji ni svet, a svet upravo postoji zbog Svetih jer Sveti drže ovaj svet,” rekao je episkop žički g. Justin.

Prema rečima paroha u Adranima jereja Miroslava Andrića, praznik Svih Svetih, kome je hram posvećen, zaokupljuje celu tvorevinu Božju i sve ljude koji iskoračuju iz ovoga smrtnog sveta i hrle ka Hristu.

„Sa Božjim blagoslovom i blagoslovom vladike g. Justina, sabrali smo se u ovom svetom Hramu da proslavimo slavu. Crkva je izraz pravoslavnosti i našeg hrišćanstva i namenjena je narodu mesta Adrani, ali i svima koji imaju nameru da se Bogu pomole i nađu mir“, izjavio je jerej Andrić.

Osvećenju hrama u Adranima prisustvovao je veliki broj meštana ali i načelnik Raškog upravnog okruga, gradonačelnik Kraljeva, pomoćnici gradonačelnika, direktori nekoliko javnih preduzeća… Hram nije bio dovoljno veliki da primi sve okupljene građane koji su liturgiju slušali u porti hrama.

„Svako mesto u okolini Kraljeva, prigradsko naselje i selo, treba da ima svoju crkvu i upravo zbog toga Grad je doneo odluku da obezbeđuje sredstva za tradicionalne crkve i verske zajednice. U budžetu za 2021. godinu opredeljeno je 5.000.000, a ove godine je taj iznos uvećan na 10.000.000 dinara“, pojasnio je gradonačelnik Grada Kraljeva dr Predrag Terzić i dodao da će Grad, u dogovoru sa vladikom i Eparhijom žičkom, nastaviti da gradi hramove, parohijske domove, prostore za paljenje sveća i sve drugo što je potrebno vernicima pravoslavne crkve.

Hram Svih Svetih u Adranima je u obliku upisanog krsta sa jednom kupolom i tri apside, površine 72 kvadrata, u vizantijskom stilu, svetogorskog tipa. Na ulazu u portu nalazi se zvonik, a planirana je i izgradnja parohijskog doma i krstionice uz njega. Autor idejnog rešenja je arhitekta dr Ljubiša Folić iz biroa „Eparhijska radionica“.

Share

Povezani postovi