Društvo Najčitanije 

Otvorena najmodernija PCR laboratorija u Kraljevu

U prostorijama Službe za mikrobiologiju, u novoj zgradi Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, svečano je otvorena najmodernija PCR laboratorija. Namenjena je pre svega detekciji korona virusa, ali cilj je da se u njoj detektuju i uzročnici drugih infekcija, ukoliko za to bude postojala potreba.

„U pitanju je najsavremenija laboratorija ovog tipa čiji je kapacitet 400 uzoraka dnevno, što apsolutno zadovoljava potrebe teritorije za koju je Zavod za javno zdravlje Kraljevo osnovan“, kaže v.d. direktora ove ustanove dr Marija Božović, i dodaje da nova zgrada Zavoda za javno zdravlje, koja je izgrađena na mestu stare zgrade srušene u zemljotresu, ispunjava sve uslove i standarde koje jedna ovakva institucija treba da ima.

“U laboratoriji se koristi najsavremenija metoda PCR dijagnostike koja je veoma pouzdana i precizna. Imamo jasne procedure, dobro obučeno osoblje i savremenu opremu, tako da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa svim epidemiološkim zadacima“, ističe dr Tatjana Šarenac, šef Odeljenja za kliničku mikrobiologiju Centra za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Reprezentativni objekat Zavoda za javno zdravlje sagrađen je dvanaest godina nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Kraljevo i veoma oštetio staru zgradu ove ustanove koja je nakon toga u potpunosti srušena i na njenim temeljima počela je gradnja nove zgrade. Prve dve faze izgradnje završene su do 2014. i one su ukupno koštale 81 milion dinara. Za poslednju fazu koja je obuhvatila završetak svih radova, preko Kancelarije za javna ulaganja obezbeđeno je oko 150 miliona dinara sa PDV-om. Kao jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija u Kraljevu u prethodnoj deceniji, nova, savremena zgrada raspolaže sa više od 2.000 kvadratnih metara i omogućava još kvalitetnije i efikasnije usluge građanima. Nakon deset godina izmeštanja i rada u prostorijama drugih zdravstvenih ustanova u Kraljevu nedavno je i poslednja hemijska laboratorija useljena u novu zgradu, tako da sada sve službe ove ustanove rade pod istim krovom u uslovima kakve ima retko koji Zavod za javno zdravlje u Srbiji.

 

 

 

Share

Povezani postovi