Društvo Najčitanije 

Vrtoglavi skok cena nekretnina u Kraljevu

Cene izdavanja stanova u Kraljevu skočile su za minimum 100% u poslednje dve godine, saznajemo u Agenciji za nekretnine “Moj dom 036”.

“Ranije su građani za sto evra mogli da biraju stan kakav žele. Danas je došlo vreme da se ti stanovi izdaju za dve stotine i više evra,”
ističe Boran Vujović, vlasnik agencije “Moj dom 036” i dodaje da je potražnja stanova ogromna a ponuda izuzetno skromna jer su svi stanovi izdati.

“Trenutno imamo samo jedan stan u ponudi od 35 kvadrata. Ne mogu da ga izdam jer je nameštaj u njemu predratni a vlasnik ne želi da ga menja. Inače, čim se oglasi izdavanje stana istog dana se i izda,”
ističe Boran.

U ovoj agenciji saznajemo i da su razlike u cenama izdavanja jednosobnih i većih stanova male, jer se jednosobni stanovi najviše traže.

Šta je uticalo na ovakve promene na tržištu nekretnina u Kraljevu? Svakako dolazak radnika kompanija Leoni i Euro taj i radnika angažovanih na izgradnji Moravskog koridora, kao i rast inflacije nakon pandemije korona virusa i rata u Ukrajini.

“Radnici Leonija i Euro taja uzimaju stanove i to uglavnom njihov rukovodeći kadar. Oni traže samo ekskluzivu, da je stan sređen, da je novogradnja… Radnici Koridora najviše uzimaju kuće u okolnim mestima, u blizini radova. Meštani koji su imali slobodnog prostora su adaptirali kuće, ubacivali ležajeve i izdavali ih za 50 evra po ležaju,”
kaže naš sagovornik i dodaje da je većina radnika sada prešla u kolektivni smeštaj koji su Koridori Srbije namenski izgradili za njih.

I ne samo za izdavanje, interesovanje građana je veliko i za kupovinu stanova u Kraljevu. Nove zgrade se zidaju, a stanovi u njima su već u izgradnji prodati.

“Novogradnja je u poslednje dve godine poskupela za 50%. Bila je 850 ili 900 evra po metru kvadratnom, sada je 1500 evra ako plaćate odmah sve. Ako dajete učešće 20% a ostatak plaćate na odloženo onda je cena 1700 ili 1800 evra po metru kvadratnom
”, kaže Boran.

Poskupele su čak i vikendice. “Pre pandemije korone vikendice u Kamenici mogli ste da kupite za pet do deset hiljada evra, a sada su dvadeset pet hiljada i više”, pojašnjava Boran.


Ovakav trend prate i cene placeva.

Sve u svemu, ako tražite stan za zakup ili kupovinu u Kraljevu naoružajte se strpljenjem jer verovatno nećete moći ni brzo ni lako da pronađete baš ono što želite, a trebaće vam i sreća da do željenog stana stignete pre drugih.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi