Društvo Najčitanije 

Osnovni sud u Kraljevu do sada rešio 257 predmeta u postupku eksproprijacije za izgradnju Moravskog koridora

Odeljenje za upravljanje imovinom Grada Kraljeva završilo je u potpunosti svoj deo posla u postupku eksproprijacije nepokretnosti povodom izgradnje Moravskog koridora, odnosno autoputa E-761 Pojate-Preljina, na deonici koja prolazi teritorijom Grada Kraljeva. Odeljenje je donelo ukupno 2455 rešenja o eksproprijaciji koja su postala pravosnažna i dostavljena su građanima čija imovina je trajno ili privremeno oduzeta zbog gradnje autoputa.

Visinu naknade za eksproprisano zemljište odredilo je Ministarstvo finansija, Poreska uprava- Odsek za kontrolu izdvojenih aktivnosti Kraljevo a cena zemljišta po metru kvadratnom iskazana je u ovoj tabeli.

Dosta se pisalo o visini naknade i tome kako je u Kraljevu manja nego u Kruševcu i Čačku na primer, ali većina građana je ipak prihvatila rešenje o eksproprijaciji i njima je naknada isplaćena. Oko trideset posto građana nije bilo zadovoljno ponuđenom cenom i oni su odlučili da u vanparničnom postupku utvrde naknadu za eksproprisane nepokretnosti.

Kako saznajemo u Osnovnom sudu u Kraljevu, u postupku eksproprijacije za izgradnju Moravskog koridora na teritoriji Grada Kraljeva trenutno je u postupku 456 predmeta.

U odgovoru koji nam je dostavio Osnovni sud ističe se da je do sada rešeno 257 predmeta i to na sledeći način:

– 85 predmeta rešenjem o usvajanju predloga,
– 159 predmeta rešenjem o spajanju postupka radi jednovremenog suđenja,
– 1 predmet rešenjem o povlačenju predloga,
– 7 predmeta rešenjem o prekidu i
– 5 predmeta rešenjem o obustavi.

Od šefa Odeljenja za upravljanje imovinom Grada Kraljeva Danijele Mikić saznajemo i da je predmet eksproprijacije na teritoriji Grada Kraljeva bilo i šest stambenih i pomoćnih objekata u naselju Zaklopača. Tim građanima je najpre isplaćen novac kako bi mogli da kupe nove kuće i presele se a njihove stare kuće će tek sada biti srušene, tako da je taj deo posla završen bez primedbi.

Postupak eksproprijacije svakako je promenio način života mnogih ljudi duž trase Moravskog koridora jer su ostali bez manjeg ili većeg dela ekonomskih resursa kao izvora prihoda, bez njiva, drveća, useva, a pojedini su morali i da se presele. Program izgradnje Moravskog koridora koji je javno objavljen na sajtu Koridora Srbije, upravo predviđa meru obeštećenja i pomoći lokalnom stanovništvu kao jednu od najvažnijih. Pored nadoknade za eksproprisanu imovinu, jedna od mera pomoći je i prednost pri zapošljavanju meštana naselja kroz koja prolazi koridor, na poslovima izgradnje koridora, kako bi što pre došli do novih izvora prihoda. Cilj je da se lokalno stanovništvo što bolje prilagodi novonastaloj situaciji i osnaži da nastavi život u istoj sredini.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
.

Share

Povezani postovi