Arheološko blago 

I Zamku kulture potreban novi depo

Pored Narodnog muzeja u Kraljevu čiji depo je maksimalno racionalizovan i ispunjen gotovo do poslednjeg centrimetra materijalima iz arheološke i prirodnjačke zbirke, problem sa prostorom za skladištenje i čuvanje vrednih predmeta iz arheološke, prirodnjačke, ali i istorijske i umetničke zbirke, ima i Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji.

Kako saznajemo od Jelene Borović Dimić, arheologa i višeg kustosa Zamka kulture u Vrnjačkoj Banji, depo Zamka kulture je maksimalno ispunjen i nema prostora za skladištenje vrednog arheološkog materijala koji je ove godine pronađen na neolitskom lokalitetu Lađarište, na trasi budućeg Moravskog koridora. Arheološki materijal iz Lađarišta trenutno se pere i obrađuje u specijalizovanoj balon sali u Paraćinu, a u Vrnjačku Banju bi trebalo da stigne u maju sledeće godine. Do tada Zamak kulture i opština Vrnjačka Banja treba da obezbede novi prostor za njegovo deponovanje.

“Potrebna nam je nova zgrada sa novim depoom koju ćemo dobiti na upravljanje. Trenutno smo u pregovorima sa rukovodiocima opštine da nam se jedna, već postojeća zgrada, ustupi,”
ističe Jelena Borović Dimić.

Kao što smo već pisali, Narodni muzej u Kraljevu očekuje da mu iz Paraćina uskoro stigne oko dve tone neolitskog arheološkog materijala koji je pronađen na lokalitetu Divlje polje u Ratini, na trasi budućeg Moravskog koridora, a adekvatan prostor za njegovo skladištenje još uvek nije obezbeđen.

“Ne samo da nismo obezbedili novi prostor za deponovanje arheološke građe, već je pretila opasnost da naša umetnička zbirka bude izbačena iz zgrade Istorijskog arhiva u Kraljevu. To je oko dve stotine umetničkih dela koje nemamo gde da deponujemo. Rukovodioci grada su nam predlagali da to izmestimo u neke krovne prostore, ali nismo pristali zbog vlage. Generalno, svi naši depoi su pretrpani i prenapregnuti a stižu novi materijali. Jedan kolega je na primer počeo da se bavi tehničkom zbirkom nakon izložbe o gramofonskim pločama i počeo je da prikuplja stubove i pojačala,”
pojašnjava Tatjana Mihailović, muzejski savetnik i arheolog Narodnog muzeja u Kraljevu.

U nešto boljoj situaciji od Kraljeva i Vrnjačke Banje je Grad Kruševac, čiji Narodni muzej iako skladišti, obrađuje i čuva vredne predmete iz Varvarina, Kruševca i Trstenika, gde su takođe sprovedena obimna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, za sada ima dovoljno slobodnog prostora.

“Mi za sada imamo dovoljno prostora ali uvek je potrebno da poneki deo prostora racionalizujemo i prilagođavamo za adekvatno čuvanje građe. Ipak teško je reći da bilo koji muzej u Srbiji ima dovoljno prostora jer po definiciji muzejski prostor unapred zahteva 30% slobodnog prostora, što iskreno često nije slučaj. Takođe, u poslednjih petnaest godina nama stalno stiže nova građa jer dosta radimo na terenu,”
ističe Marin Bugar, kustos arheolog Narodnog muzeja u Kruševcu.

Arheološka iskopavanja u pomenutim gradovima i opštinama, pokrenuta zbog izgradnje Moravskog koridora, bila su višestruko veća i obimnija u odnosu na sva iskopavanja u prethodnih pedeset godina na tom području. To je rezultiralo pronalaskom vrednog arheološkog materijala koji će tek biti izložen u muzejima ali i otvorilo važno pitanje, kako obezbediti dovoljno kapaciteta za njegovo adekvatno skladištenje i čuvanje, jer to je zadatak koji prevazilazi okvire muzeja kao ustanova i zahteva saradnju sa nadležnim činiocima lokalnih vlasti i resornim ministarstvom.

Share

Povezani postovi