Društvo 

U Kraljevu počela kampanja vakcinacije dece HPV vakcinom

Vakcinacija dece vakcinom protiv HPV-a, humanog papiloma virusa koji je uzročnik kancera grlića materice ali i usne duplje i ždrela, u Domu zdravlja Kraljevo počela je prošle godine. Do sada je dato 487 doza ove vakcine, a danas je, u saradnji sa udruženjem “Roditelj” i predstavnicima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, počela kampanja čiji je cilj da roditelje u Kraljevu, kao i u drugim gradovima Srbije, informiše o značaju ove vakcine za zdravlje njihove dece.

“Uverena sam u uspeh ove kampanje, jer je Dom zdravlja Kraljevo, naročito u stručnoj javnosti, poznat po izvanrednim rezultatima na polju imunizacije. 2010. godine, u vreme snažne antikampanje usmerene ka vakcini protiv gripa, mi smo potrošili svu dobijenu količinu vakcina protiv gripa, koja je tada iznosila 3500 doza. Sada beležimo izvanredne rezultate vakcinacije protiv malih boginja. U 2022. godini 98,4% ciljne populacije dece je primilo vakcinu, a u 2020. godini taj procenat je iznosio 92,4,”
istakla je direktorka Doma zdravlja Kraljevo Dr Mirjana Krčevinac i dodala da će vakcina protiv HPV-a spasiti živote mnogih mladih devojaka i žena koje obolevaju od raka grlića materice.

HPV vakcinu koja je besplatna jer njene troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje, mogu primiti deca od devet do devetnaest godina starosti. Deca od 9 do 14 godina primaju dve doze vakcine, a starija tri doze.

“Da bi dete primilo vakcinu potrebno je da roditelji potpišu saglasnost kod izabranog pedijatra i ako pedijatar proceni da je dete zdravo, vakcina se daje. U Domu zdravlja Kraljevo vakcinacija se obavlja svakog radnog dana, a nus pojave, na nešto manje od 500 doza koliko smo do sada dali, nismo imali,”
pojašnjava Dr Nataša Milenković, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Kraljevo.

Na današnju tribinu u Kraljevu bili su pozvani i direktori kraljevačkih osnovnih i srednjih škola. Načelnica Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković istakla je da je važno da prosvetni radnici budu adekvatno informisani o ovoj temi kako bi mogli da prenesu informacije roditeljima i deci i najavila je da će u školama biti sprovedeno i nekoliko predavanja o HPV vakcinaciji.

“Treba raditi na edukaciji i informisanosti roditelja,” poručuje i dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut i dodaje da se HPV vakcina u razvijenim zemljama sveta primenjuje već petnaest godina i proglašena je za najbezbedniju vakcinu, dok je u Srbiji kampanja o značaju njene primene počela tek u junu prošle godine.

U Srbiji je do sada dato 28 209 doza, trenutno najbolje dostupne, devetovalentne HPV vakcine koja štiti od devet različitih sojeva virusa. Vakcinu su u većem broju primile devojčice ali je vakcinisano i 3453 dečaka, što je veoma značajno za suzbijanje širenja virusa. HPV virus se najčešće prenosi seksualnim putem ili upotrebom zajedničkog pribora za brijanje. Do sada je registrovano oko 190 sojeva ovog virusa ali su samo neki onkogeni i mogu dovesti do nastanka kancerogenih promena, što zavisi i od imuniteta inficirane osobe i drugih faktora povezanih sa načinom života i uticajima iz spoljašnje sredine.

Share

Povezani postovi