Kultura 

Tozovcu i Novici spomenik u centru Kraljeva

Grad Kraljevo je odlučio da velikanima srpske narodne muzike, rođenim Kraljevčanima, Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću, podigne spomenik na centralnom gradskom trgu.

“Osnovali smo radnu grupu koja ima cilj da podigne zajedničko spomen-obeležje ovoj dvojici velikana, koje će se nalaziti u pešačkoj zoni u centru Kraljeva, a mi ćemo urbanistima i ljudima koji se bave kulturom ostaviti da odrede tačno mesto gde će biti postavljen spomenik, kao i njegov izgled,”
ističe dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

On podseća da su Grad Kraljevo i Kulturni centar „Ribnica“ pre dve godine pokrenuli Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“, u znak sećanja na Tozovca i Novicu, dodajući da iz Kraljeva potiču i poznati harmonikaši Miša Mijatović, Vlada Panović, Aca Sofronijević i čitav niz drugih muzičara koji su se odmah uključili u organizaciju festivala.

Predsednik Radnog tela za izbor idejnog rešenja spomen-obeležja Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću je pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Miloš Milišić. On podseća na neizbrisiv trag koji su ovi Kraljevčani ostavili.

„Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović su od estradnih umetnika na početku karijere vrlo brzo prerasli u istinske narodne umetnike i kao takvi, sebi su za života obezbedili nezaborav. Izgradnjom zajedničkog spomenika kažemo im skromno ‘hvala’ što su proneli ime dela Srbije u kojem živimo“,
kaže Milišić.

Ovu ideju Grada Kraljeva podržavaju i Emilija Janjić Živković, udovica Predraga Živkovića Tozovca, i Mirjana Negovanović, udovica Novice Negovanovića, i njihova rodbina.

Share

Povezani postovi