Privreda 

Protesti i pomen Fabrici vagona u Kraljevu

Nakon četrnaest razgovora sa predstavnicima Vlade i Ministarstva privrede u Beogradu i višednevnih protestnih šetnji ulicama Kraljeva, bivši radnici Fabrike vagona zapalili su sveće ispred glavnog ulaza u fabrički krug i, kako ističu, priredili poslednji pomen Fabrici vagona koja je umrla u osamdeset prvoj godini života

“Ovo nije parastos, ovo je umetničko-socijalni performans koji treba da bude bombast, da probudi vlast i prodrma ih da shvate da, ako nam isplate neisplaćene zarade, osamdeset posto tog novca će u roku od sedam dana, biti vraćeno u republički budžet,” ističe Dragan Mitrović, bivši radnik Fabrike vagona i predsednik udruženja Inicijativa za prava radnika.

Oko osam stotina bivših radnika Fabrike vagona od države potražuje nešto više od pola milijarde dinara za neisplaćene zarade i doprinose. Sredinom 2015. godine potpisali su sporazume kojim ih poslodavac, a to je Fabrika vagona u vlasništvu države, proglašava tehnološkim viškom i obavezuje se da im isplati sva potraživanja iz radnog odnosa. Nakon toga u decembru 2016. u fabrici je otvoren stečajni postupak a radnici do danas nisu uspeli da naplate dugove.

“Naša borba traje godinu ipo dana i trajaće do kraja. Insistiramo na sporazumu, ni na kakvim isplatnim redovima i stečaju, jer u momentu potpisivanja sporazuma mi nismo bili u stečaju,” ističe Zoran Marković, bivši radnik fabrike.

“Proveo sam u Fabrici vagona 38 godina, šest meseci i deset dana i žao mi je fabrike, u njoj sam zarađivao hleb,” dodaje Dragoljub Baltić.

“Nadamo se da će premijer da isplati naša dugovanja jer su pojedinim mojim kolegama već stigle tužbe za neisplaćenu električnu energiju, i svima nam prete izvršitelji jer smo dužni i Bogu i narodu,” pojašnjava Sreten Jovičić.

Radnici ističu da i dalje čekaju sastanak sa premijerom Vučićem, ministrom finansija ili ministrom privrede i najavljuju da će razgovarati sa predstavnicima Evropske Unije i MMF-a u Srbiji. Najavljuju i da će na kreativan način pokušati da skrenu pažnju premijeru Vučiću koji bi trebao da dođe u Kraljevo u utorak 21. marta kada je zakazan njegov predizborni miting.

Isplatu novca čeka i oko sto bivših radnika kraljevačke Fabrike opruga Gibnjara. Oni su pre četiri godine dobili izvršne sudske presude kojima se nalaže poslodavcu, Gibnjari a.d. u većinskom vlasništvu države Srbije, da im isplati neisplaćene plate i doprinose. Kao i radnici Fabrike vagona 2015. godine proglašeni su tehnološkim viškom, a 2016. u Gibnjari je otvoren stečajni postupak. I bivši radnici Gibnjare danas čekaju isplatu svojih potraživanja i odgovor države koja je i njima ostala dužna i veruju da će premijer Vučić uspeti da reši problem njihovih potraživanja.
Share

Povezani postovi