Privreda 

Kruševac gradi bioenerganu

Gradnja bioenergane u Kruševcu, koja će kao primarni energent koristiti drvnu biomasu, počeće u septembru, a energiju iz obnovljivih izvora trebalo bi da počne da proizvodi krajem 2018. godine, rečeno je agenciji Beta u kompaniji Bilding enerdži 1 Kruševac (Building Energy 1). To postrojenje bi trebalo da uposli između 40 i 50 radnika, dok bi u sakupljanju drvne biomase moglo da bude angažovano od 200 do 300 ljudi.

Bioenergana Bilding enerdži 1 će, prema rečima direktora Ivana Stajića, proizvoditi 4,8 megavata električne energije i 20 megavata toplotne energije, a investiciju vrednu 28 miliona evra finansiraju istoimena italijanska kompanija iz Milana i lokalni partner Sinerdži invest (Synergy).

“Elektrana na biomasu u Kruševcu će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, električna energija će biti distribuirana u sistem EPS-a, a toplotna će po dugoročnom ugovoru sa ovdašnjom Toplanom kroz njen sistem biti distribuirana građanima”, rekao je Stajić agenciji Beta.

Italijanski partner je nameru da investira u Kruševac ozvaničio u oktobru 2015, kada je položen kamen temeljac na lokaciji u industrijskoj zoni na Jasičkom putu, gde će se bioenergana graditi, a u međuvremenu su potpisani ugovori o saradnji sa Javnim preduzećem Srbijašume, Javnim komunalnim preduzećem Kruševac i Gradskom toplanom.

Kompanija Bilding enerdži 1, kako ističe Stajić, u ovom periodu je takođe radila na prikupljanju ostatka dokumentacije, završetku projekta i stvaranju uslova za početak izgradnje.

Elektrana na biomasu koristiće novu tehnologiju, radove će izvoditi italijanska firma Amark, i ona će obučiti kadrove koji će da upravljaju fabrikom.

Share

Povezani postovi