Društvo 

Narko test za vozače

Odeljenje saobraćajne policije u Kruševcu dobilo je od lokalne samouprave savremeni uređaj za otkrivanje prisustva psihoaktivnih supstanci. Aparat koji je koštao 800.000 dinara na licu mesta detektuje čak šest vrsta narkotika – iz uzorka pljuvačke.

“Ovaj uređaj smo do sada imali samo u sedištu Uprave i u Čačku, a koliko je dragocen, potvrđuje i podatak da smo za samo dva dana u Vrnjačkoj Banji, tokom manifestacije “Lav fest”, otkrili 16 vozača koji su za volanom bili pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Poređenja radi, u čitavoj 2016. je takvih registrovanih slučajeva bilo samo 48,” kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov, dok starešina Saobraćajne policije u Kruševcu Miloš Lazarević naglašava i to da se aparat odlično pokazao u praksi, jer je jednostavan za upotrebu.

Osim što otkriva prisustvo kokaina, herona, metadona, čak šest vrsta kanabisa i THC-a, uspešno registruje i benzodijazepane. S obzirom na to da su narkomanima – po pravilu – suva usta, uzimanje uzorka pljuvačke može da potraje, ali kada se ampula ubaci u aparat, ne prođe više od pet minuta do dobijanja rezultata.

Po okončanju analize, ako je rezultat pozitivan, odštampani rezultati se prosleđuju sudiji za prekršaje i “dopingovanim” vozačima preti novčana kazna od 5.000 do 30.000 dinara, uz osam kaznenih poena i šestomesečnu zabranu sedanja za volan.

Izvor: www.novosti.rs

 

Share

Povezani postovi