Društvo 

Hrvati sigurni-do kraja godine izvoze struju u Kraljevo i Valjevo

Nakon Slovenije, hrvatska struja trošiće se i u Srbiji. Uslov je da se izmire dugovanja EPS-u, a u HEP-u očekuju da će to biti rešeno do kraja godine.

Dva srpska grada, Kraljevo i Valjevo, odlučila su na javnom konkursu da promene dobavljača električne energije – ubuduće će struju za javnu rasvetu kupovati od HEP-a.

Hrvatski mediji su preneli i da im je Srbija postavila samo jedan uslov — moraju prvo da podmire dugove Elektroprivredi Srbije.

U HEP-u očekuju da će taj proces do kraja godine biti rešen.

“Na šta bi to ličilo da sada svako ko duguje nekome za električnu energiju ili gas, u jednom trenutku kaže: pa dobro, sada ću da promenim snabdevača, snabdevaće me neko drugi“, izjavio je Aleksandar Antić, ministar energetike.

„Takva prepreka i barijera na tržištu ne postoji u Hrvatskoj i u Sloveniji. Prema našim najsvežijim informacijama, očekuju da će taj proces do kraja godine biti rešen“, istakla je Tina Jakaša, direktor HEP snabdevanja.

Energetsko tržište u Srbiji liberalizovano je pre četiri godine. Hrvatski mediji navode i da HEP već snabdeva kompaniju Cimos. Iako Elektroprivreda Srbije gubi monopol, to je ne zabrinjava jer zadržava 98 odsto tržišta.

 

Share

Povezani postovi