Društvo 

Kragujevac jedini u Srbiji ima modernu radio vezu

Grad Kragujevac je uložio ozbilјna sredstva u modernizaciju digitalnog radio sistema i danas jedini u Srbiji ima modernu radio vezu koju ustupa i ostalim opštinama u okrugu. To je na sastanku Mreže Stalne konferencije gradova i opština za upravlјanje rizikom i vanrednim situacijama izjavio član Gradskog veća Kragujevca i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Damjan Srejić.

“ Tokom nedavne eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu Medna u kojoj su četiri lica izgubila život i preko trideset povređeno imali smo problem sa padom radio veze i nismo imali komunikaciju, jer sistem nije mogao da podrži toliki broj poziva. Odmah nakon tog događaja grad Kragujevac je uložio ozbilјna sredstva u modernizaciju digitalnog radio sistema i danas jedini u Srbiji ima modernu radio vezu koju ustupa i ostalim opštinama u okrugu. Naš cilј je da u skladu sa zakonskim rešenjima prevaziđemo probleme i nepredviđene troškove”, izjavio je Srejić.

Sastanak čija tema su bila nova zakonska rešenja u ovoj oblasti organizovala je Stalna konferencija gradova i opština Srbije uz podršku grada Kragujevca.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kaže da je organizovanje sastanka Mreže SKGO i profesionalaca koji u lokalnim administracijama rade na poslovima vezanim za preventivu i zaštitu u vanrednim situacijama bilo neophodno, jer je jedino tako moguće proceniti koliko su lokalne samouprave spremne da odgovore na zadatke i šta je to na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju u narednom periodu.

“Očekujem kvalitetne primedbe i kritički osvrt na predloženo zakonsko rešenje i u skladu sa tim da ga unapredimo, kako bi bio jedan od zakona koji zajednički uspostavlјaju država i jedinice lokalne samouprave i to sa važećim i funkcionalnim pravilima koja pokrivaju čitav civilni sektor, a u toku nedelјe će predlog novog zakona biti predstavlјen u Beogradu”, rekao je Ivan Bošnjak.

Kao primer dobre prakse govorili su predstavnici delegacije opštine Osečina, dok su o izazovima i rešenjima na nivou međuopštinske saradnje govorili predstavnici grada Zrenjanina, Uba, Kralјeva i Kragujevca.

Izvor i foto: infokg.rs

Share

Povezani postovi