Društvo 

Obeležen Dan oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Kraljeva u parku Pljakin šanac i svečanom akademijom “Oslobodiocima u slavu”, obeležen je 29. novembar, Dan oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu.

U vreme kada je gotovo cela Srbija sa Beogradom, krajem oktobra 1944. godine bila oslobođena, nemačka vojska je u Kraljevu branila odstupnicu svojim trupama iz Grčke. U Kraljevu je bilo raspoređeno 29 bataljona nemačke vojske sa 25 000 do 30 000 vojnika i većim brojem motornih vozila. Protiv njih borila se 4. proleterska crnogorska brigada, delovi 3. srpske brigade, jedinice 104. streljačkog puka Crvene armije i partizanski odred “Jovo Kursula”.

Borbe za oslobođenje Kraljeva trajale su 42 dana. Nemačka vojska imala je 495 mrtvih, 265 ranjenih i 300 zarobljenih vojnika i oficira. Gubici srpske vojske bili su 45 mrtvih i 106 ranjenih. U borbama za oslobođenje Kraljeva poginulo je i 357 boraca Crvene armije.

Kraljevo je oslobođeno 29. novembra 1944. godine, a sutradan je održan pobednički miting u centru grada nakon koga su vojska i narod otišli na groblje streljanih u lageru Državne železničke radionice (Fabrike vagona) i odali žrtvama počast.

U znak sećanja na podvige oslobodilaca, u parku Pljakin šanac podignut je “Spomenik oslobodiocima Kraljeva”, delo kraljevačkog arhitekte Aleksandra Vasiljevića.

Share

Povezani postovi