Privreda 

Ponovo radi “Staklara” u Paraćinu

Odlukom Privrednog apelacionog suda u Beogradu, kojom je poništeno rešenje Privrednog suda u Kragujevcu o stečaju u “Srpskoj fabrici stakla” u Paraćinu, staklara se vraća u predstečajni postupak, a u pogone će biti vraćeno 230 otpuštenih radnika.

U sindikatu “Srpske fabrike stakla” u Paraćinu smatraju da je vest o poništavanju stečaja odlična za sve otpuštene radnike i da im se mora nadoknaditi šteta učinjena uvođenjem stečaja.

Takođe, smatraju da fabrika ima perspektivu i da uz podršku države i strateško partnerstvo sa stranim kompanijama može uspešno da posluje.

“Posle ovog straha i muke koju smo doživeli, očekujemo da “Srpska fabrika stakla” u Paraćinu zauzme pravu poziciju, to znači da počne da stvara profit – to može, to mora, to sigurno hoće uz malu pomoć neke stručne ekipe, možda ekspertize državnih organa i nekog strateškog partnerstva za koje ja mislim da ima interesa,” kaže predsednik Samostalnog sindikata Staklare Živojin Matejić.

Sindikati će konsultovati stručnjake iz oblasti radnog prava kako bi se svi otpušteni radnici vratili na posao.

Privredni sud u Kragujevcu rešenje o stečaju Staklare doneo je 20. septembra zbog duga od 47 miliona evra preduzeću “Veksilum Balkan” iz Čačka. Na odluku Privrednog suda u Kragujevcu žalili su se pojedini poverioci, ali i Skupština opštine, a otpušteni radnici su više puta protestovali ispred fabričke kapije.

Izvor: telegraf.rs

Foto: Đorđe Marković

Share

Povezani postovi