Društvo Najčitanije 

Umesto kompjuterskih, društvene igre

Klub ljubitelja društvenih igara epske i naučne fantastike “Avalon”, koji je u Kraljevu otvoren 9. septembra ove godine, jedan je od malobrojnih klubova te vrste u Srbiji. Osnovan je sa ciljem da okuplja ljude koji vole epsku i naučnu fantastiku i bilo koji vid kreativnog rada na tu temu, kao što je npr. pisanje ili crtanje stripova i naravno igranje društvenih igara koje, u vremenu sve veće otuđenosti, stvaraju zdravu socijalnu interakciju.

“Postoje i kompjuterske igrice na tu temu ali mi se ovde opredeljujemo za druženje i socijalnu interakciju kroz društvene igre,” ističe jedan od osnivača kluba Tigran Jovanović i pojašnjava: “Ljudsku interakciju ništa ne može da zameni. Mnogo je direktnija i neposrednija nego komunikacija koju imate sa ljudima preko interneta. To je jedna zdrava socijalna interakcija bez telefona u ruci.”

Klub koji se nalazi u Zrenjaninskoj ulici br. 12, nedaleko od ambulante “Ženeva”, ime je dobio po jednoj od najpopularnijih društvenih igara “Avalon” u kojoj u zadacima učestvuju zajedno dva tima “crveni” i “plavi”, ali dok se “crveni” međusobno poznaju i kvare ostvarenje zadataka, “plavi” ne znaju ništa i moraju da utvrde ko kvari.

“U toj igri ako treba da slažeš, moraš da pogledaš saigrače u oči i slažeš da nisi ti nešto uradio. Može da je igra najviše deset igrača, ali mi smo je igrali i sa četrnaest. Sastavimo ova dva velika stola i to izgleda kao pravo zasedanje,” pojašnjava Tigran.

Druge popularne igre u ovom kraljevačkom klubu su i “Settlers of Catan”, koja je nastala u Nemačkoj 1995. godine a danas je toliko popularna da je nazivaju i Monopolom savremenog doba, zatim “Eldritch horror” i “Memoir 44”, kao i Fantasy Role Playing Game “Dangeons & Dragons” gde igrači mogu da budu u ulogama ljudi, patuljaka, vilovnjaka i hobita.

Društvene igre epske i naučne fantastike u Srbiji se uglavnom nabavljaju preko distributera u Beogradu, a tzv. ekspanzije, odnosno proširenja ili tematske izmene osnovnih igara, se vrlo teško mogu naći. Pomenute društvene igre za srpski standard nisu baš jeftine i u proseku koštaju oko šest ili sedam hiljada dinara. Neke imaju jednostavna pravila i brzo se uče, dok su druge kompleksnije. Neke su kompetitivne, a druge kooperativne, neke su strategijske, a druge “Fantasy Role Playing”.

U klubu Avalon trenutno ima oko dvadeset različitih društvenih igara. Njegovi osnivači Tigran i Jovana organizovali su u klubu i tribinu o poreklu mita o kralju Arturu i potrazi za Svetim Gralom, o čemu zapravo govori pomenuta igra Avalon, kao i film Ekskalibur. Organizovali su i maskembal, a u planu im je, kako ističu, da pokrenu školicu crtanja stripova i nabave projektor i platno za prikazivanje fantazi i naučno-fantastičnih filmova i serija.

U legendi o kralju Arturu Avalon je zapravo mitsko ostrvo koje podseća na raj, u njemu rastu divlje jabuke i žitarice i ljudi žive idilično  i dugo.

“Klub Avalon nastao je upravo kao simbol jednog ostrva ili zemlje gde na kraju prevladava dobro nad tamom koja stalno navaljuje. Ovo je mesto gde tama ostaje napolju,” poručuju osnivači kluba.

Tu ideju već je prepoznalo oko sto osamdeset članova kluba, a mnogi među njima postali su iskreni prijatelji.

Share

Povezani postovi