Društvo 

Stevandan u Kraljevu

Episkop žički Justin, uz sasluženje drugih sveštenika, služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete Trojice u Kraljevu. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, kao i predstavnici gradske svetovne vlasti.

Sveta liturgija služena je na treći dan Božića, kada Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda, i zato se naziva Prvomučenikom. On je bio Jevrejin, prvi od sedam đakona koje su apostoli rukopoložili da pomaže sirotinji u Jerusalimu, zbog čega je nazvan i arhiđakonom.

Njegovo stradanje desilo se godinu dana nakon silaska Duha Svetoga na apostole, odnosno iste godine kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo. Stradao je, kao i Isus, jer je lažno optužen, uhapšen i osuđen da huli na Boga i Mojsija. Razjarena masa ljudi ga je kamenovala, a njegove poslednje reči su bile: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.

Stevandan je prva krsna slava u godini. Slavi se i kao Dan Republike Srpske, a zabeleženo je da je nekada bio slava Nemanjića, Brankovića i Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića.

Share

Related posts