Društvo 

Sećanje na pripadnike 37. motorizovane brigade

Povodom 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u Domu Vojske Srbije u Kraljevu uručene su vojne spomenice pripadnicima nekadašnje herojske 37. motorizovane brigade, koja je u sastavu Druge brigade kopnene vojske Srbije.

Aktivnim i penzionisanim pripadnicima herojske brigade i porodicama poginulih pripadnika vojne spomenice uručili su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović i general u penziji Ljubiša Diković, koji je bio komandant brigade tokom NATO agresije.

U obraćanju prisutnima, general Cvetković je istakao da je „položena velika i neprocenjiva žrtva, ali i zavet koji su pripadnici 37. motorizovane brigade zajedno sa ostalim herojskim jedinicama Vojske Jugoslavije ostvarili“.

Komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović podsetio je da se 37. motorizovana brigada borila na Kosovu i Metohiji u reonu Drenice gde je bilo žarište albanske pobune. Tu je poginulo 60 pripadnika brigade a 186 ih je bilo ranjeno. Spomenik poginulim brigadistima podignut je 2000. godine u Raški.

Share

Povezani postovi