Društvo Najčitanije 

Prvi let iz Kraljeva do Beča

Sa civilnog aerodroma “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva, danas je poleteo prvi avion za Beč. Načelnici pet okruga koji gravitiraju ovom aerodromu, gradonačelnici i predsednici opština, nazvali su ovaj dan istorijskim i veoma važnim za budući razvoj ovog dela Srbije i kvalitetniji život oko milion i sto hiljada građana koji ovde žive.

“Ovim letom počeo je redovan avio prevoz sa aerodroma “Morava” do Beča, a od marta očekujemo i letove do Soluna,” ističe Zoran Ilić, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Uspostavljena su dva leta sedmično do Beča, utorkom i petkom, sa povratkom aviona istog dana na aerodrom “Morava.” Prema rečima direktora preduzeća “Aerodromi Srbije” Mihajla Zdravkovića, putnici sada mogu da obezbede povratne karte po ceni od 9 400 dinara, a za rane rezervacije cene su još niže.

“Nadamo se da ovo nije kraj. Radimo na proširenju ponude sa aerodroma “Morava” i verujem da će u vremenu koje dolazi biti veći izbor destinacija i još bolji uslovi za otpremu i prihvat putnika i prtljaga,” kaže Zdravković.

Pored letova do Soluna koji kreću od marta, neke od destinacija koje se trenutno razmatraju su i Istanbul, eventualno Ankara, i Frankfurt kao najveća vazdušna luka u Nemačkoj.

Putnici prvog, tzv. tehničkog leta do Beča, njih šezdeset petoro, bili su uglavnom načelnici okruga, gradonačelnici i predsednici opština, kao i privrednici iz ovog dela Srbije. Oni su poleteli avionom ATR 72-500 koji je po sletanju na aerodrom dočekan vodenim topovima.

“Vi znate da smo u nedelju bili na otvaranju radova na izgradnji Moravskog koridora. Uz aerodrom “Morava” to će biti dve strateške investicije koje će promeniti način života u Raškom okrugu i u ovom delu Srbije,” ističe načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji podseća da se u blizini ovog aerodroma nalaze najveći turistički i duhovni centri Srbije koji će sada biti lakše dostupni turistima, a aerodrom će otvoriti i mogućnost novih privrednih investicija.

“Imamo obećanje da će biti izgrađena i velika kargo pista, dužine četiri kilometra i širine šezdeset metara sa kargo centrom, što će pospešiti i razvoj poljoprivrede,” kaže Simović.

Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović podseća da je prva inicijativa za izgradnju civilnog aerodroma “Morava” pokrenuta 23. januara 2001. godine od strane tadašnjeg izvršnog odbora opštine Kraljevo, a prva sredstva u izgradnju aerodroma uložena su 2010. godine.

“Imao sam čast i zadovoljstvo da tri, četiri godine zajedno sa pomoćnikom ministarke zaduženim za vazdušni saobraćaj Zoranom Ilićem i mojim kolegom Nebojšom Simovićem, radim na poslovima koji su doveli da danas imamo prvi let za Beč,” ističe Jolović.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da je Kraljevčanima trebalo tri sata da stignu do Beograda a danas je potreban samo sat i po vremena do Beča.

Prvi putnici su danas u Beču proveli nekoliko sati nakon čega su sleteli na aerodrom “Morava”.

Share

Povezani postovi